Na hlavný obsah

Budúci prevádzkovateľ mýtneho systému stále nie je oficiálny

Má ním byť česká firma CzechToll.

Budúci prevádzkovateľ mýtneho systému stále nie je oficiálny
Diaľnica D1 (smer Žilina) na úseku Most Lafranconi a Prístavný most v Bratislave. Foto: TASR

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) za víťaza súťaže základu budúceho mýtneho systému vybrala CzechToll. Po výhradách Úradu pre verejné obstarávanie museli diaľničiari tender zopakovať.

Úrad nariadil porovnať prvé dve ponuky, a posúdiť aj subdodávateľské štruktúry víťaznej firmy. CzechToll má medzi svojimi subdodávateľmi aj slovenský SkyToll, teda firmu, ktorá poskytovala mýtne služby od ich spustenia v roku 2010. Za čo si podľa odbornej verejnosti nechávala neprimeraný zisk.

Diaľničiari vyhlásili súťaž na takzvaný mozog mýtneho systému. CzechToll uspel s ponukou 13,8 milióna eur. Očakávaná cena zákazky bola trikrát vyššia, teda 42 miliónov eur. Diaľničiari chcú víťaznú ponuku predstaviť až po podpise zmluvy.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Katarína Braxatorová.

„Vo vestníku verejného obstarávania bolo zverejnené rozhodnutie o tom, ktorý uchádzač ponúkol v súťaži najlepší pomer ceny a kvality,“ podotkla hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková.

Druhý Optokon ponúkol svoje služby o dva milióny drahšie, tretiu ponuku za 38 miliónov predložila bratislavská firma Data System Soft 2. Podmienky tendra však podľa Xénie Makarovej z Nadácie Zastavme korupcie neboli nastavené tak, aby boli pre firmy lákavé.

Traja uchádzači nie sú najrenomovanejšie spoločnosti, ktoré by bolo v záujme pomer cena-kvalita pritiahnuť na slovenský trh. Ak by som chcela urobiť tender, kde by mala vopred vytypovaná firma šancu uspieť, tak by som ho nenastavila inak, ako to urobila NDS a ministerstvo dopravy, dodala.

Vlani vyhral CzechToll

Keď CzechToll pred rokom vyhral prvú súťaž na pokračovanie spravovania mýtneho systému, firma o tom sama iniciatívne informovala.

„V tej dobe to zverejnili preto, lebo vieme, že na Slovensku imidž našeho partnera SkyToll nie je najlepší. My sme dostali informáciu, že naša ponuka je najnižšia, ale nie sú tam žiadne konkrétne ceny. Nepoznáme ceny ostatných uchádzačov,“ povedal hovorca CzechToll Miroslav Beneš.

Výber spoločnosti ešte nie je oficiálny a NDS ho zatiaľ komentovať nechce. SkyToll vyhral mýtny tender za prvej vlády Smeru po tom, keď ostatných uchádzačov zo súťaže vylúčili. Ministerstvo dopravy sľubovalo, že zisk SkyTollu na výbere mýta bude do 20 percent, zatiaľ sa tak nestalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál