Na hlavný obsah

Bývalého rakúskeho vicekancelára Stracheho súd oslobodil

Obžalovali ho z korupcie.

Bývalého rakúskeho vicekancelára Stracheho súd oslobodil
Bývalý rakúsky vicekancelár Hainz-Christian Strache. Foto: Twitter

Bývalého podpredsedu rakúskej vlády Heinza-Christiana Stracheho (FPÖ) v utorok (10. 1.) viedenský súd oslobodil spod obžaloby v prípade údajnej politickej korupcie. Uviedla to agentúra APA, podľa ktorej od súdu bez trestu odišiel aj spoluobžalovaný šéf viedenskej súkromnej kliniky Walter Grubmüller, ktorý mal Strachemu dať úplatok.

Podľa obžaloby vyvíjal Strache tlak na svojich kolegov z pravicovo populistickej FPÖ, aby umožnili schválenie zákona, vďaka ktorému by Grubmüllerova klinika mohla čerpať prostriedky z verejného zdravotného poistenia. Za to mu mal Grubmüller v rokoch 2016 a 2017 poslať dva dary v celkovej výške 12 000 eur.

Prvostupňový súd vlani Stracheho uznal za vinného a uložil mu podmienečný trest 15 mesiacov odňatia slobody. Odvolací súd však verdikt zrušil. V opakovanom procese viedenský súd vinu u 53-ročného muža nezistil. Nepovažoval totiž napríklad za preukázané, že Strache o finančných daroch v čase zákonodarnej iniciatívy vôbec vedel.

Úrady začali preverovať Stracheho počínanie vo verejných funkciách, keď médiá v roku 2019 zverejnili dva roky starú videonahrávku. Na nej Strache pri pobyte na španielskom ostrove Ibiza otvorene hovorí o korupčnom konaní.

Na videu, pre ktoré musel odstúpiť z funkcie podpredsedu vlády, spomína napríklad nelegálne financovanie strany a ponúka údajnej príbuznej jedného z ruských oligarchov zabezpečenie štátnych zákaziek výmenou za protislužby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet