Na hlavný obsah

„Ktorý zákon potrebuješ zmeniť?“ Bývalého rakúskeho vicekancelára odsúdili za prijatie úlatku

V kauze Ibiza padol prvý rozsudok.

„Ktorý zákon potrebuješ zmeniť?“ Bývalého rakúskeho vicekancelára odsúdili za prijatie úlatku
Na archívnej snímke z 9. júla 2021 bývalý šéf pravicovej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) a vicekancelár Heinz-Christian Strache. Foto: TASR/AP

V Rakúsku padol v piatok (27. 8.) prvý rozsudok v kauze Ibiza, pre ktorú v roku 2019 padla vláda. Bývalého vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho viedenský súd odsúdilna 15-mesačný podmienečný trest za prijatie úplatku. Riaditeľ kliniky, ktorý mu zaplatil, dostal ročný podmienečný trest.

„Ktorý zákon potrebuješ zmeniť?“ To mala byť otázka, ktorú  bývalý rakúsky vicekancelár Heinz Christian Strache položil šéfovi súkromnej kliniky. Ten mal, výmenou za úpravu legislatívy, poslať strane Slobodných dva dary, dohromady vo výške 12 000 eur.

Politik tvrdí, že nešlo o žiadne osobné obohacovanie. Rozsudok považuje za chybný a plánuje sa proti nemu odvolať, odznelo v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Prokuratúra tvrdí, že každé jedno euro, ktoré Heinz Christian Strache zobral, je priveľa.

Pád politika aj celej vlády odštartovalo pred dvoma rokmi niekoľko hodinového video, na ktorom vo vile na španielskom ostrove Ibiza dcére ruského oligarchu rozpráva, podľa komentátorov naivne, ako vie všeličo za peniaze v politike vybaviť, či ako ovládnu pred voľbami konkrétne noviny. 

Vysvetľoval aj kancelár Kurz

Kauza úplatkov zo strany súkromnej kliniky vyplávala na povrch počas vyšetrovania tvrdení z videa. Prečo je tento proces dôležitý vysvetľoval začiatkom júla rakúsky novinár a korešpondent DPA Christoph Thanei.

„Dôležitý je ten prípad kvôli tomu, lebo s tým sa dá ukázať, že naozaj existoval a možno ešte aj naďalej existuje systém systematickej korupcie,“ uviedol s tým, že sa to čoraz viac dotýka i okolia kancelára Sebastiana Kurza.

V rámci vyšetrovania kauzy Ibiza sa objavili aj SMS správy, ktoré si posielali Kurz a minister financií Gernot Blumel, a ktoré naznačujú nekalé praktiky pri obsadzovaní kresiel v štátnom sektore. Obaja vypovedali pred špeciálnou parlamentnou vyšetrovacou komisiou.

Kancelára neskôr prokuratúra obvinila z krivého svedectva. Opozícia žiadala jeho okamžité odstúpenie, on obvinenia odmieta a rozhodnúť má podľa neho súd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet