Na hlavný obsah

Časť podnikateľov mohla mať polovičné ceny elektriny, tvrdí Hirman. Vinu dáva Sulíkovi

Ten kritiku odmieta.

Časť podnikateľov mohla mať polovičné ceny elektriny, tvrdí Hirman. Vinu dáva Sulíkovi
Na ilustračnej snímke bývalý minister hospodárstva Richard Sulík. Foto: RTVS

Časť podnikateľov mohla mať polovičné ceny elektriny. Predraženie však spôsobil nesprávny zásah do regulácie. Tvrdí to dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman. Zo zásahu viní svojho predchodcu Richarda Sulíka (SaS). Ten tvrdenia odmieta.

Exminister hospodárstva Richard Sulík mal podľa súčasného šéfa rezortu požiadať Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), aby zmenil takzvané referenčné obdobie na výpočet regulovaných cien elektriny.

„Nakoniec bolo to referenčné obdobie stanovené na žiadosť vedenia predchádzajúceho ministerstva hospodárstva na august a september. To znamená, tesne predtým než z vedenia ministerstva odišiel pán exminister Sulík. Práve na mesiace, keď ceny elektrickej energie na trhoch kulminovali,“ vyhlásil Hirman.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Počas referenčného obdobia sa sledujú ceny elektriny na burze. Priemerná cena v referenčnom období následne slúži na výpočet maximálnej regulovanej ceny na ďalší rok.

„Ak by bolo zachované pôvodné regulačné referenčné obdobie, tak by regulačná cena bola pod 190 eur za megawatthodinu namiesto súčasných vyše 500 eur,“ dodal Hirman.

Pri nižších regulovaných cenách, mohol štát teoreticky ušetriť na kompenzáciách. Regulovanú cenu elektriny platia napríklad malí odberatelia z radov podnikateľov.

Sulík tieto tvrdenia poprel. „To je hlúposť, lebo ÚRSO je nezávislé. Pán Hirman by si mal doštudovať legislatívu,“ tvrdí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko