Na hlavný obsah

Cena plynu na európskom trhu klesla pod 60 eur za MWh

Prvýkrát po vyše roku.

Cena plynu na európskom trhu klesla pod 60 eur za MWh
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Veľkoobchodná cena plynu na európskom trhu v pondelok (16. 1.) klesla pod 60 eur za megawatthodinu (MWh). Spôsobila to mierna zima a vysoká úroveň zásob.

Výsledkom je, že cena plynu aktuálne vo virtuálnom obchodnom centre TTF (Title Transfer Facility) v Holandsku dosahuje najnižšiu sumu v porovnaní s obdobím vyše roka.

Cena kľúčového termínovaného kontraktu na plyn s dodávkou vo februári na TTF klesla na približne 59 eur za MWh. Okolo 10:00 SEČ sa znížila približne o sedem percent a blížila sa k 60 eurám za MWh.

„Zdá sa, že pokles na európskom trhu s plynom nemá konca kraja,“ uviedli v pondelňajšej správe analytici spoločnosti Energi Danmark.

„Paniku z minulého roka vystriedala dôvera, že Európa prežije túto zimu bez problémov s dodávkami, keďže dopyt je nízky v dôsledku mierneho počasia a zásoby sú plnšie ako zvyčajne na toto obdobie,“ dodali.

V auguste minulého roka dosiahla veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh takmer 350 eur za megawatthodinu (MWh) v dôsledku obmedzení dodávok z Ruska. Odvtedy však výrazne klesol.

Európa má dostatok zásob

Európskym krajinám sa podarilo naplniť svoje zásobníky plynu pred touto zimou, najmä vďaka dodávkam skvapalneného zemného plynu (LNG) zo Spojených štátov. Okrem toho mierna zima znižuje dopyt po vykurovaní.

Spoločnosť Gas Infrastructure Europe (GIE) uviedla, že zásobníky plynu v Európskej únii v sobotu (14. 1.) napĺňali takmer na 82 % ich objemu. Nemecko, ktoré v Európe spotrebúva najviac plynu, malo kapacitu zásobníkov naplnenú na viac ako 90 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika