Na hlavný obsah

Ceny plynu postupne klesajú

Sú na úrovni polovice roku 2021.

Ceny plynu postupne klesajú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ceny plynu postupne klesajú. Dostali sa na najnižšie úrovne od polovice roku 2021. Ešte v auguste stál plyn na burze viac ako 340 eur za megawatthodinu, teraz stojí menej ako 70 eur. Analytici predpokladajú, že plynová kríza sa nateraz zažehnala. Nielen na Slovensku, ale aj v Európe.

V porovnaní s koncom minulého roka sa zemný plyn predáva na burzách viac ako o polovicu lacnejšie. A to aj na najbližšie tri roky. Dôvodom lacnejšieho plynu nie je len mierna zima.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Prichádza k nábehu odstavených jadrových reaktorov vo Francúzsku, ktoré boli opravené a zároveň sa rýchlo, rýchlejšie ako sme čakali buduje infraštruktúra a terminály v Nemecku, Poľsku alebo vo Fínsku,“ vysvetlil analytik Stanislav Pánis.

„Vidíme pokles energií na plynárenských burzách, toto nás napĺňa istým optimizmom, že situácia by mohla v prípade takéhoto vývoja pokračovať aj v ďalšom období,“ podotkol hovorca Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Ondrej Šebesta.

Pánis nevylučuje, že sa tento vývoj prejaví na raste ekonomiky už tento rok. „Klesá riziko nejakej hlbokej recesie v Eurozóne. Dokonca je možné, že Európa sa recesii tento rok vyhne a dosiahne nejaký mierny rast,“ povedal.

Dodáva, že pokles ceny plynu by mohol dostať infláciu na jednociferné číslo už v tomto roku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika