Na hlavný obsah

Vláda prichádza s riešením zálohových platieb za energie pre podnikateľov

Súhlasí s ním aj opozícia. Podľa nich malo prísť už v decembri.

Vláda prichádza s riešením zálohových platieb za energie pre podnikateľov
Na archívnej snímke človek ukazuje na elektromer. Foto: TASR

Vláda prichádza s riešením zálohových platieb za energie pre podnikateľov. Avizoval to už minister hospodárstva Karel Hirman, ale aj šéf hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽANO).

Extrémne vysoké faktúry nemusia zaplatiť, keďže sa budú stornovať. Kompenzácie za vysoké ceny elektriny a plynu dostanú dodávatelia energií, podnikatelia nové faktúry. S týmto riešením súhlasí aj opozícia. Podľa nich malo prísť už v decembri.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Zúfalí podnikatelia

Podnikatelia boli zúfalí. Niektorí v uplynulých dňoch hovorili o konci podnikania. Hoci im vláda sľubovala pomoc s vysokými cenami za energie, v novom roku dostávali aj päťnásobne vyššie zálohové platby. Kto je teda na vine?

„Na to sa treba pýtať ministra hospodárstva. Ja som takéto riešenie navrhoval už na jeseň. Som ale rád, že sa to podarilo presadiť a ľudia nemusia platiť prehnané zálohy,“ dodal Kremský.

Predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO).
Predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO).Foto: TASR

Verejnosť a podnikatelia sa podľa neho viac dozvedia už čoskoro. „Doťahujú sa detaily. Ohlásiť by sme to mali buď v piatok (13. 1.) alebo v pondelok (16. 1.),“ priblížil. V pondelok by podľa neho mala zasadať vláda a mala by pripraviť nariadenie, ktorým sa zmeny presadia.

Potvrdil to aj dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO). „Na pondelok na 10.00 h som zvolal zasadnutie vlády, na ktorom bude schválené finálne riešenie,“ napísal na svojom facebooku. Ubezpečil podnikateľov, že aj v piatok prebiehali rokovania s rezortom hospodárstva, na ktorých sa dohodli „nové nižšie zálohové faktúry“.

Kollár viní celú koalíciu

Predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár viní celú koalíciu. „Som koaličný parter a nebudem nikoho viniť. Myslím si, že toto sa nemalo stať, bola to chyba. Nemôže za to opozícia, ale vládna koalícia, vrátane mňa,“ povedal.

Opozičný poslanec z mimoparlamentného Hlasu-SD Erik Tomáš poukazuje na chaos, ktorý táto vláda opäť predviedla. Navrhované riešenie je podľa neho jediné správne a malo prísť už dávno. „Lepšia alternatíva je, aby si to vláda dohodla s dodávateľmi. Aby neotravovala podnikateľov a ľudí,“ skonštatoval Tomáš.

Podľa opozície riešenie mohlo prísť skôr

Bývalý štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek z už opozičnej strany SaS tvrdí, že o riešení, s ktorým aktuálne prichádza vláda, hovoril už v decembri.

Štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek.
Bývalý štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek.Foto: TASR

„Netreba robiť žiadne veľké zmeny. Stačí zmeniť prijímateľa, ktorým po novom nebude odberateľ, ale dodávateľ. Toto sa dalo spraviť aj minulý rok v decembri,“ povedal Galek.

Líder Smeru-SD Robert Fico si myslí, že Slovensko má finančné, právne aj inštitucionálne nástroje na to, aby situáciu s energiami zvládlo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika