Na hlavný obsah

Chcú nájsť vinníka zodpovedného za vysoké zálohové faktúry

Členovia hospodárskeho výboru sa chystajú na poslanecký prieskum do ÚRSO a SPP.

Chcú nájsť vinníka zodpovedného za vysoké zálohové faktúry
Na ilustračnej snímke zálohové faktúry. Foto: RTVS

Členovia hospodárskeho výboru sa chystajú na poslanecký prieskum do Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Chcú nájsť vinníka zodpovedného za vysoké zálohové faktúry, ktoré dostali odberatelia. Regulačný úrad sa kontrole nebráni.

Niekoľkonásobne vyššie zálohové faktúry, či spôsob, akým regulačný úrad stanovuje regulované ceny energií. To sú otázky, na ktoré budú chcieť odpovede členovia parlamentného hospodárskeho výboru.

„Zaujíma nás ako k tomu došlo? Prečo sa na faktúrach objavili také vysoké ceny elektriny a plynu. A ako to ÚRSO chce do budúcnosti riešiť,“ hovorí Peter Kremský (OĽANO), predseda Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Vyviňuje sa pán minister, vyviňuje sa pán bývalý minister. Chceme vedieť, čo sa vlastne stalo, kde sa stala chyba, kto za to môže, aby sme vedeli vyvodiť zodpovednosť,“ skonštatoval Róbert Puci, člen Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti.

„Úrad pre reguláciu sieťových odvetví rešpektuje rozhodnutie hospodárskeho výboru. Úrad je pripravený zvážiť podnety poslancov pre zlepšenie regulačného rámca,“ informoval Radoslav Igaz, hovorca ÚRSO.

Záhadou podľa poslancov je otázka, prečo regulačný úrad počítal maximálne ceny elektriny nie z vlaňajšieho prvého polroka, ale z augusta a septembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko