Na hlavný obsah

Čína odsúdila Pavlov telefonát s prezidentkou Taiwanu

Taiwan hovor označil za diplomatický prelom.

Čína odsúdila Pavlov telefonát s prezidentkou Taiwanu
Na snímke český prezident Petr Pavel. Foto: TASR /AP

Čínske ministerstvo zahraničia je veľmi nespokojné s tým, že novozvolený český prezident Petr Pavel telefonoval s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen, napísala v utorok (31. 1.) agentúra Reuters.

Pavel podľa čínskej diplomacie ustúpil od svojich slov, že treba rešpektovať princíp jednej Číny, čo podľa Pekingu uvádzal v čase volebnej kampane.

Cchaj Jing-wen s Pavlom hovorila v pondelok (30. 1.), jej kancelária telefonát označila za diplomatický prielom. Pavel taiwanskej prezidentke povedal, že Taiwan a Česká republika zdieľajú hodnoty slobody, demokracie a ľudských práv a že budú ďalej posilňovať partnerstvo.

Čína demokratický Taiwan považuje za svoju neoddeliteľnú súčasť a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Peking dlhodobo upozorňuje ostatné štáty, aby nerokovali s taiwanskými činiteľmi, a nebudili tak zdanie, že uznávajú samostatnosť ostrova.

Napríklad necelý mesiac po zvolení za amerického prezidenta ale telefonoval s Cchaj Jing-wen aj Donald Trump v roku 2016.

Česko sa podobne ako väčšina štátov sveta drží politiky jednej Číny a oficiálne uznáva len pevninskú Čínu. Česká vláda však prejavuje záujem o spoluprácu s Taiwanom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet