Na hlavný obsah

Ďalšie krajiny EÚ sa pridali k obmedzeniam pre cestujúcich z Číny

Rakúsko, Nemecko, Belgicko a Švédsko.

Ďalšie krajiny EÚ sa pridali k obmedzeniam pre cestujúcich z Číny
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rakúsko, Belgicko a Švédsko sa vo štvrtok (5. 1.) spolu s Nemeckom stali ďalšími krajinami Európskej únie, ktoré od cestujúcich z Číny požadujú povinné testy na covid. Oznámili to tamojšie úrady.

Vyhoveli tak nezáväznému odporúčaniu, na ktorom sa vzhľadom na rýchle šírenie tejto choroby v doteraz izolovanej ázijskej krajine v stredu (4. 1.) zhodol celý európsky blok.

Peking sa po vlne demonštrácií proti mnohokrát drastickým covidovým opatreniam rozhodol uvoľniť od nedele (8. 1.) cestovné obmedzenia. Okrem iného pre obavy zo šírenia možných mutácií vírusu sa únijné štáty zhodli na spoločnom postupe, ktorý je však iba dobrovoľný.

Podľa prijatého odporúčania by mali pasažieri leteckých spoločností na linkách z Číny do únijných krajín mať pred nástupom do lietadla pri sebe negatívny test na covid, ktorý nebude starší ako 48 hodín.

„Tvrdo sme na to tlačili, pretože situácia vyžaduje spoločný európsky prístup,“ povedal vo štvrtok médiám belgický minister zdravotníctva Frank Vandenbroucke, podľa ktorého bude krajina požadovať negatívne testy na všetkých priamych leteckých linkách z Číny.

Belgicko je tiež prvou krajinou EÚ, ktorá už začala analyzovať odpadové vody z toaliet v lietadlách, čo je ďalšie z prijatých odporúčaní. Tie zahŕňajú aj náhodné testovanie cestujúcich po prílete a používanie respirátorov za letu.

Podľa agentúry APA vo štvrtok oznámilo zavedenie povinných predodletových testov aj rakúske ministerstvo zdravotníctva. Podrobnosti sa úrad ešte len chystá zverejniť.

Švédsko a Nemecko

Švédsky minister sociálnych vecí Jakob Forssmed vo štvrtok podľa médií uviedol, že krajina bude vyžadovať testy od soboty (7. 1.) počas troch týždňov a potom vyhodnotí situáciu. Povinnosť sa nemá týkať švédskych občanov.

Obmedzenia pre cestujúcich oznámilo aj Nemecko. Ľudia prichádzajúci z Číny sa budú musieť po príchode do Nemecka preukázať „najmenej jedným antigénovým testom“, uviedol nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach s tým, že toto opatrenie prijmú v krátkom čase.

V Nemecku sa bude tiež vykonávať náhodné testovanie osôb prichádzajúcich z Číny s cieľom odhaliť jednotlivé vírusové varianty. Plánujú sa tiež kontroly odpadovej vody.

Hovorca rezortu zdravotníctva v stredu uviedol, že na letisku vo Frankfurte nad Mohanom už vzorky odoberajú a do budúcnosti by ich mohli brať aj z jednotlivých lietadiel, ktoré prileteli z Číny.

Už skôr povinné testovanie pre prílety z Číny zaviedli Francúzsko, Taliansko a Španielsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet