Na hlavný obsah

Daň pre Slovnaft sa má zvýšiť

Ten argumentuje, že ceny palív už prispôsobil aktuálnej situácii.

Daň pre Slovnaft sa má zvýšiť
Na ilustračnej snímke žena tankuje. Foto: RTVS

Tankovať by sa na Slovensku mohlo o 20 centov lacnejšie. Tvrdí to Inštitút finančnej politiky po analýze vývoja cien ruskej ropy. Slovnaft argumentuje, že ceny palív už prispôsobil aktuálnej situácii a za hranicami sú ceny vyššie. Niektorí poslanci napriek tomu navrhujú rafinérii zvýšiť daň.

V minulosti sa cena ruskej ropy Urals a cena severomorskej ropy Brent výrazne neodlišovali. „Od začiatku ruskej agresie sa oddelila cena Uralu od ceny Brentu a od ceny slovenského benzínu. Keby kopírovala cena benzínu cenu Uralu, ktorá klesá, tak by benzín mohol byť tak o 20 centov lacnejší,“ hovorí Branislav Žúdel, analytik Inštitútu finančnej politiky.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Národná rada SR ešte vlani schválila zdanenie nadziskov pre spracovateľov ropy vo výške 55 percent. „Nie sme proti solidárnosti, ako sme viackrát hovorili, ale sme proti neprimeranej solidarite. Európska únia odporúčala daňový odvod približne na úrovni 30 percent. Parlament schválil 55 percent. Plus platíme takisto daň z príjmu a platíme všetky možné dane a odvody,“ upozorňuje Anton Molnár, hovorca spoločnosť Slovnaft.

Firma potrebuje investovať aby sa prispôsobila na prechod na alternatívne druhy ropy. Na budúci mesiac sa totiž končí možnosť vyvážať produkty z ruskej ropy do Európskej únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko