Na hlavný obsah

Demonštranti v Brazílii sa organizovali na internete

Meta sprísnila kontrolu.

Demonštranti v Brazílii sa organizovali na internete
Na ilustračnej snímke sociálne siete. Foto: Unsplash

Demonštranti proti novému brazílskemu prezidentovi Luizovi Ináciovi Lulovi da Silva, ktorí v nedeľu (8. 1.) vnikli do prezidentského paláca či sídla parlamentu v metropole Brazílii, sa organizovali na sociálnych sieťach.

Informoval o tom v pondelok (9. 1.) francúzsky denník Le Monde, podľa ktorého je to viditeľné z mnohých stôp, ktoré po sebe účastníci nepokojov zanechali v kyberpriestore.

Niektoré sociálne siete po nedeľňajších demonštráciách oznámili, že zvýšia kontrolu nad zdieľanými obsahmi.

Na sociálnej sieti twitter od piatka (6. 1.) vyše 10 000 účtov zdieľalo slogan Festa da Selma. Pomocou neho sa Lulovi odporcovia zvolávali na nedeľňajšej demonštrácii do hlavného mesta. Podľa brazílskych médií ďalšie účty označovali demonštrácie za Brazílčan Spring, teda anglicky brazílska jar.

Pomocou komunikačných sietí whatsapp a telegram potom skupiny priaznivcov bývalého prezidenta Jaira Bolsonara, ktorý medzitým nedeľné udalosti nepriamo odsúdil, zdieľali informácie o doprave do hlavného mesta, ktoré leží mimo veľkej brazílskej aglomerácie, či pokyny pre účasť na protestoch.

Demonštranti hojne zdieľali na sociálnych sieťach tiež zábery z protestov, vrátane snímok a krátkych nahrávok z palácov, ktoré dočasne obsadili. V reakcii na to Najvyšší súd, do ktorého sídla sa demonštranti tiež dostali, nariadil správcom sociálnych sietí, aby blokovali obsahy vyzývajúce na násilie.

Sprísnenie kontroly oznámila spoločnosť Meta, ktorá prevádzkuje siete facebook, whatsapp či instagram. Nedeľňajšiu demonštráciu označila Meta za násilnú udalosť. Dodala, že bude preto zo svojich sietí mazať príspevky, ktoré ju schvaľujú, informovala agentúra DPA.

Brazílske vedenie odsudzuje konanie radikálov

Brazílsky prezident Lula da Silva sa v pondelok pripojil k vedúcim predstaviteľom oboch komôr brazílskeho Národného kongresu a predsedovi Najvyššieho súdu a spoločne s nimi odsúdil „teroristické činy“ krajne pravicových stúpencov exprezidenta Jaira Bolsonara, ktorí v nedeľu vtrhli do niekoľkých vládnych budov.

Ako informovala agentúra AFP, vo vyhlásení zverejnenom na konte Lulu da Silvu na platforme Twitter najvyšší predstavitelia troch zložiek moci v krajine uviedli, že odmietajú teroristické činy a „zločinecký, prevratom motivovaný vandalizmus, ku ktorému došlo“ v nedeľu v hlavnom meste Brazília, keď sa probolsonarovský dav v prezidentskom paláci, budove Kongresu i na Najvyššom súde dopustil násilností.

Videozábery zverejnené na sociálnych sieťach pripomínajú vpád stúpencov vtedajšieho prezidenta USA Donalda Trumpa do budovy amerického Kapitolu zo 6. januára 2021, konštatovala už v nedeľu agentúra AFP.

Brazílske bezpečnostné zložky získali kontrolu nad vládnymi budovami po niekoľkých hodinách.

Tlačový úrad ministerstva spravodlivosti v pondelok informoval, že doteraz bolo v súvislosti s nedeľňajšími výtržnosťami zadržaných viac ako 1 200 osôb.

Predstavitelia viacerých zložiek súčasne vyjadrili presvedčenie, že polícia reagovala „nápadne pomaly“ – dokonca aj po príchode viac ako 100 autobusov s Bolsonarovými priaznivcami.

Ignorovanie varovaní?

Mnohých pozorovateľov to podľa AP viedlo k úvahám, že úrady ignorovali početné varovania, podcenili silu protestujúcich alebo či nejakým spôsobom nie sú spoluvinníkmi vzniknutej situácie.

V súvislosti s nedeľňajšími udalosťami sudca Najvyššieho súdu dočasne pozastavil výkon funkcie guvernéra Federálneho dištriktu. Ďalší sudca obvinil úrady z toho, že nezasiahli proti rodiacemu sa neofašizmu v Brazílii.      

Samotný Bolsonaro odmietol obvinenia z podnecovania nedeľňajších výtržností zo strany Lulu da Silvu.

Agentúra AP pripomenula, že po volebnej porážke vo voľbách konaných 30. októbra Bolsonaro odcestoval na Floridu. Odtiaľ naďalej so svojich stúpencami živí presvedčenie, že voľby mohli byť zmanipulované – hoci doteraz o tom nepredložil žiadne dôkazy.

Výsledky prezidentských volieb v Brazílii – najtesnejšie za viac ako tri desaťročia – pritom uznali politici naprieč celým tamojším politickým spektrom. A to vrátane niektorých Bolsonarových spojencov, ako aj desiatky vlád sveta.

Lídri spoločne odsúdili útok v Brazílii

Americký prezident Joe Biden, mexický prezident Andrés Manuel López Obrador a kanadský premiér Justin Trudeau na začiatku samitu severoamerických krajín v mexickom hlavnom meste odsúdili nedeľňajší útok demonštrantov na sídla prezidenta, parlamentu a najvyššieho súdu v Brazílii. 

V spoločnom vyhlásení uviedli, že podporujú slobodnú vôľu voličov, ktorí na konci októbra zvolili do čela krajiny prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silva. Biden, López Obrador a Trudeau budú na dvojdňovej schôdzke rokovať o hospodárskom rozvoji či migrácii.

„Kanada, Mexiko a Spojené štáty odsudzujú útoky z 8. januára na brazílsku demokraciu a pokojné odovzdanie moci,“ uviedli Biden, López Obrador a Trudeau vo vyhlásení. „Stojíme na strane Brazílie pri ochrane jej demokratických inštitúcií,“ dodala trojica politikov s tým, že chce spolupracovať s novým brazílskym prezidentom Lulou.

Reakcia europoslancov

Skupina vplyvných poslancov Európskeho parlamentu (EP) v pondelok v spoločnej výzve odsúdila nedeľňajšie útoky prívržencov bývalého brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara na budovu Kongresu, sídlo prezidenta i Najvyššieho súdu v Brazílii.

Predseda zahraničného výboru EP David McAllister (Nemecko), predseda Delegácie EP v euro-latinskoamerickom parlamentnom zhromaždení Javier López (Španielsko), predseda Delegácie EP pre vzťahy s Brazíliou José Manuel Fernandes (Portugalsko) a predseda Delegácie EP pre vzťahy s krajinami Mercosur Jordi Caas (Španielsko), ktorí zastupujú frakcie ľudovcov, socialistov a demokratov a tiež liberálov, vydali spoločné vyhlásenie.

„Dôrazne odsudzujeme násilný a nezákonný útok na Kongres, Prezidentský palác a Najvyšší súd v Brazílii zo strany prívržencov bývalého prezidenta Jaira Bolsonara. Ide o neprijateľný a ohavný útok na srdce brazílskej demokracie, ktorého páchatelia a podnecovatelia musia byť potrestaní plnou silou zákona,“ uvádza sa v ich vyhlásení.

Plná solidarita

Signatári listu zdôraznili, že EP vyjadruje plnú solidaritu s brazílskym Kongresom, vládou prezidenta Lulu da Silvu a všetkými ostatnými demokratickými inštitúciami v Brazílii.

„Jedným zo základných princípov demokracie je, že výsledky férových a transparentných volieb musia byť rešpektované a každý pokus o ich zvrátenie násilnými činmi musí byť odmietnutý. Znepokojujú nás množiace sa činy politického násilia zo strany extrémistických prívržencov bývalého prezidenta Brazílie, ktoré priamo podporujú prejavy a činy smerujúce ku konfrontácii, nenávisti, radikalizácii a zločinom,“ uvádza sa v dokumente.

Europoslanci zároveň vyzvali všetky zodpovedné strany v Brazílii, aby urobili všetko potrebné na prekonanie tejto nebezpečnej situácie a urýchlene prijali opatrenia, ktoré zabránia opakovaniu takýchto činov a zároveň privedú zodpovedných pred súd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet