Na hlavný obsah

Diaľnica na Gemeri nebude najmenej ďalších 10 rokov

Odborníci tvrdia, že doprava tam nie je tak intenzívna.

Štát neplánuje ďalších 10 rokov stavať rýchlostnú cestu v okolí Rimavskej Soboty a Rožňavy. Odborníci z Útvaru hodnoty za peniaze už dlhodobo tvrdia, že doprava tam nie je taká intenzívna.

V roku 2020 rokovali zástupcovia petičného výboru z okresu Rožňava s ministrom dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) v Jablonove nad Turňou. Dôvodom bolo zrušené verejné obstarávanie na zhotoviteľa tunela Soroška, ktorý mal byť súčasťou rýchlostnej cesty R2.

„Slová, ktoré zazneli od pána ministra a od pána generálneho riaditeľa diaľničnej spoločnosti, že prvé stroje by tu teoreticky mohli byť pod horským priechodom v roku 2023, nás uspokojili,“ povedal vtedy predseda petičného výboru Pavol Burdiga.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nedávne vyjadrenie ministra dopravy pri otvorení rýchlostnej cesty pri Lučenci však obyvateľov Gemera nepotešilo. „Najbližších 10 rokov nevidím nič reálne smerom medzi Lučencom a Košicami. Ak, tak to skôr vyzerá na obchvaty v profile cesty prvej triedy,“ priblížil Doležal.

Napriek tomu, že projektová dokumentácia už bola takmer pripravená a vykúpilo sa viac ako 95 % pozemkov, ministerstvo dopravy tento projekt zastavilo. „Za to, čo sme bojovali, nás behom minúty týmto odstavia na ďalších desať rokov. Akože ďalších 10 rokov na tomto území nebude robiť vôbec nič? Veľmi nás to zarmútilo,“ uviedol Burdiga.

Obyvatelia Gemera od novej cesty očakávali zlepšenie infraštruktúry, zvýšenie bezpečnosti, ale aj viac turistov či príchod investora. V Rimavskej Sobote plánuje štát vybudovať priemyselný park. To, že južnú trasu vodiči využívajú, ukázala aj nedávno zatvorená cesta pri Bátke.

Tunajší obyvatelia už niekoľkokrát blokovali cestu a spisovali petície. Bojovať za novú cestu plánujú aj v budúcnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny