Na hlavný obsah

Diaľnica v Liptovskom Mikuláši prekáža chodcom i cyklistom

Hľadajú si alternatívne cesty, ako sa dostať na druhú stranu.

V Liptovskom Mikuláši hľadajú možnosti, ako by chodci a cyklisti mohli prekonať diaľnicu a plánovanú železnicu. Tvoria totiž bariéru v spojení centra mesta s dvomi mestskými časťami a turisticky vyhľadávanou Demänovskou dolinou.

Diaľnica D1 oddeľuje Liptovský Mikuláš od Nízkych Tatier. Z mesta do Demänovej či Demänovskej Doliny musia chodci a cyklisti prejsť chodníkom ponad diaľnicu.

„Je v dezolátnom stave, príliš strmý, je tam množstvo schodov, ktoré sú rozbité. Práve to je dôvod, prečo miestni nevyužívajú ten chodník,“ priblížil poslanec mestského zastupiteľstva Tomáš Martaus.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Prudké schody totiž odrádzajú najmä cyklistov či mamičky s kočíkmi. Našli si preto inú cestu, ako prejsť nie ponad, ale popod diaľnicu. Najjednoduchšie by bolo rozšíriť tento nelegálny chodník popri potoku Demänovka. Je príliš úzky a príliš blízko diaľničného mosta.

„Je v nevyhovujúcom stave. Poprípade bahnitý chodník, ktorý vedie popod diaľnicu, kde sa objavila zákazová značka. Takže peší alebo cyklista ho oficiálne využívať nemôže,“ vysvetlil Martaus. Tabuľu so zákazom tam dali po tom, ako cyklista spadol na skaly v potoku tak nešťastne, že zahynul.

,,Nevyhnutné je v počiatočných fázach projektu vyčleniť finančné prostriedky na projektovú dokumentáciu, na verejnú súťaž. Osobne by som bol rád, keby výsledné riešenie vyšlo z nejakej súťaže, do ktorej sa prihlásia tie najlepšie nápady,“ dodal Martaus.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny