Na hlavný obsah

Dohoda na septembrovom termíne predčasných volieb nemusí byť definitívna

SaS a Sme rodina sa nebránia ani skoršiemu dátumu.

Dohoda na septembrovom termíne predčasných volieb nemusí byť definitívna
Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR

Jeden deň – presne toľko Slovensko delí od hlasovania, ktoré určí termín predčasných volieb. Pôvodná štvorkoalícia presadzuje 30. september s tým, že dohoda naďalej platí. Napriek tomu niektoré strany nevylučujú prehodnotenie postoja.

SaS je ochotná zahlasovať aj za júnový termín, ktorý navrhuje časť opozície, ak budú s letným dátumom súhlasiť všetci bývalí partneri. A to je problém, OĽANO chce predčasné voľby výhradne na jeseň. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Rozhodovanie o termíne predčasných volieb, ku ktorému sa schyľuje v parlamente, môže ešte na poslednú chvíľu priniesť prekvapenie. V hre sú síce naďalej tri dátumy – jarný, letný a jesenný, no časť pôvodnej štvorkoalície si vie predstaviť prehodnotenie nedávno uzavretej dohody.

Inými slovami – z 30. septembra by mohol byť aj 24. jún. Názorový posun vyprovokoval svojimi vyhláseniami cez víkend líder Sme rodina Boris Kollár. „SaS si vymyslela september. Najprv hovorí, že tento cirkus treba zastaviť a zbaviť sa Igora Matoviča a potom to chce natiahnuť až do septembra,“ povedal Kollár.

SaS odkazuje, že rešpektuje dohodu na úrovni bývalých koaličných partnerov. Septembrový termín má totiž ako jediný najväčšiu šancu získať v parlamente potrebných 90 hlasov. Napriek tomu sa nebráni ani letnému dátumu. No len v prípade, ak budú súhlasiť všetci partneri.

„Vyzývame preto Borisa Kollára, ktorý najskôr súhlasil so septembrovým termínom a teraz dáva najavo svoju nespokojnosť, aby namiesto nariekania v médiách inicioval rokovania na zmenu termínu. SaS je na takéto rokovania pripravená,“ napísal predseda strany Richard Sulík v stanovisku.

Dostatok hlasov len za september

Podľa predsedu ústavnoprávneho výboru Milana Vetráka (OĽANO) Kollár kalkuluje, keďže si hľadá čo najvýhodnejšiu pozíciu, ako predať voličom septembrový termín. „Zase špekuluje, že zahlasuje za všetko. To znamená, že budú môcť všetkým svojim voličom povedať, že boli aj za máj, aj za jún. Oni však veľmi dobre vedia, že iba za september je 90 hlasov,“ vysvetlil.

OĽANO tak opakuje, že jedinou schodnou cestou je septembrový termín predčasných volieb. Opozícia, ktorá sama prichádza s dvomi návrhmi – letným a jarným – nerozumie postoju strán pôvodnej štvorkoalície.

Podľa lídra mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho treba po páde každej vlády zorganizovať predčasné voľby čím skôr. Dokladuje to aj ústavná zvyklosť z minulosti, keď predčasne skončili kabinety Mikuláša Dzurindu či Ivety Radičovej.

Podľa OĽANO je tým dôvodom čas pre políciu a prokurátorov, ktorí vyšetrujú bývalých nominantov Smeru-SD, aby prípady dotiahli do konca. Predseda Smeru Robert Fico je, naopak, presvedčený, že dosluhujúca vládna moc kriminalizuje opozíciu a chce v tom pokračovať čo najdlhšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál