Na hlavný obsah

Europarlament chce Európanov lepšie chrániť pred závislosťou od videohier

Týka sa to aj ochrany detí a mládeže.

Europarlament chce Európanov lepšie chrániť pred závislosťou od videohier
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

Európsky parlament (EP) v stredu (18. 1.) v Štrasburgu vyzval, aby štáty hráčov videohier lepšie chránili pred závislosťou a manipulatívnymi praktikami. V tejto súvislosti vyzval aj na lepšiu ochranu detí a mladistvých.

Správa požaduje harmonizované pravidlá na úrovni EÚ. Ich cieľom je poskytnúť rodičom prehľad a kontrolu nad tým, aké hry hrajú ich deti, ako aj o tom, koľko času takto strávia a koľko peňazí pri tom minú. Hlasovalo za ňu 577 poslancov, 56 bolo proti a 15 sa zdržalo hlasovania.

Poslanci požadujú jasnejšie informácie o obsahu, politike nákupu v rámci hry a cieľovej vekovej skupine hier, ideálne v súlade so systémom celoeurópskych informácií o hrách (PEGI. Ten sa používa už v 38 krajinách.

Zákonodarcovia chcú osobitne chrániť neplnoleté osoby pred výzvami na nákupy v hre a pred zapojením sa do takzvaného „chovu zlata“, čiže praktík predaja predmetov získaných v hre za skutočné peniaze. Môže totiž súvisieť s finančnou kriminalitou a porušovaním ľudských práv.

Okrem toho by sa vývojári mali vyhýbať navrhovaniu hier, ktoré vedú k závislosti. Mali by zároveň brať do úvahy vek, práva a zraniteľné miesta detí.

Podľa poslancov by vývojári videohier mali uprednostňovať aj ochranu údajov, rodovú rovnováhu a bezpečnosť hráčov. Zároveň by nemali diskriminovať ľudí so zdravotným znevýhodnením.

Jednoznačnejšie pravidlá

Zdôraznili, že zrušenie predplatného hier musí byť rovnako jednoduché ako prihlásenie sa do nich. Pravidlá nákupu, vrátenia hier a pravidlá vrátenia peňazí musia byť v súlade s pravidlami EÚ.

Vnútroštátne orgány musia ukončiť nezákonné praktiky, ktoré umožňujú hráčom vymieňať si, predávať alebo stávkovať na herných stránkach.

Poslanci podľa prijatej správy uznávajú hodnotu a potenciál odvetvia videohier a chcú podporiť jeho ďalší rozvoj.

Na tento účel navrhli zriadiť každoročné európske ocenenie online videohier. Žiadajú Európsku komisiu, aby predložila európsku stratégiu videohier, ktorá by pomohla tomuto kreatívnemu a kultúrnemu sektoru naplno využiť jeho potenciál.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet