Na hlavný obsah

EÚ trpí nedostatkom antibiotík i základných liekov

Závislá je od ich dovozu z ázijských krajín.

EÚ trpí nedostatkom antibiotík i základných liekov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Verejné zdravotníctvo európskych krajín sa nachádza pod obrovským tlakom. Spôsobuje ho vlna respiračných ochorení.

Ale v mnohých krajinách aj nedostatok antibiotík a základných liekov. Európsky parlament preto apeluje na podporu farmaceutického priemyslu na európskom území. K riešeniu kritickej situácie by mala pomôcť revízia farmaceutickej stratégie, ktorú sľubuje Brusel.

Európska únia zostáva závislá od dovozu liekov z ázijských krajín. Podľa Európskeho parlamentu je práve to jeden z dôvodov ich nedostatku v európskych lekárňach. Europoslanci trvajú na tom, že treba nájsť spôsoby, ako prilákať výrobu liekov a liečiv naspäť do Európy.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Máme všetky kapacity – vedecké, ekonomické, technologické – na to, aby sme boli vo veľkej miere sebestační. Myslím si, že to je skutočne dobrý krok, ktorý vyžaduje veľkú podporu,“ uviedol europoslanec Michal Wiezik z frakcie Obnovme Európu.

S výpadkami liekov sa stretli pacienti vo viacerých európskych krajinách vrátane Slovenska či Talianska. Pre ich kritický nedostatok požiadalo Grécko už začiatkom mesiaca o pomoc Európsku úniu.

„Potrebujeme zlepšiť predovšetkým informácie o tom, kde sa ktoré lieky nachádzajú, kde sú nedostupné. Aby sme v rámci solidarity a prehlbujúcej sa spolupráce v rámci Únie, dokázali pomôcť ľuďom, ktorí to naozaj potrebujú,“ priblížil europoslanec Ivan Štefanec z Európske ľudovej strany.

Európska komisia verí, že trvalé riešenie aktuálnych problémov ponúkne nová farmaceutická stratégia, ktorú predstaví v marci. Brusel verí, že zaručí zlepšenie dodávok liekov, rýchlejšiu notifikáciu o ich nedostatku, ako aj lepší prehľad o zásobách v jednotlivých krajinách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet