Na hlavný obsah

Europarlament: Prioritou bude ďalej Ukrajina aj energetická kríza

Povedal to švédsky premiér Ulf Kristersson.

Europarlament: Prioritou bude ďalej Ukrajina aj energetická kríza
Švédsky premiér Ulf Kristersson. Foto: TASR/AP

Švédsky premiér Ulf Kristersson v utorok (17. 1.) europoslancom na ich plenárnom zasadnutí v Štrasburgu predstavil plány predsedníctva svojej krajiny v Rade EÚ. Prioritou podľa neho ďalej bude najmä podpora Ukrajiny a riešenie energetickej krízy.

Ďalšími úlohami podľa šéfa švédskej vlády budú aj dohľad nad dodržiavaním vlády práva v únijných krajinách, opatrenia na boj s klimatickou zmenou či posilňovanie konkurencieschopnosti.

„Chceme zelenšiu, bezpečnejšiu, slobodnejšiu Európu,“ zhrnul hlavné témy tohto polroka švédsky premiér. „Žijeme ale v ťažkej dobe, v Európe zúri vojna,“ dodal s tým, že práve v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu sa musí EÚ vyrovnať s ekonomickými problémami a energetickou krízou.

„Nie je nič dôležitejšie ako boj za demokraciu. Režim Vladimira Putina podcenil nielen Ukrajinu, ale aj celú Európsku úniu,“ povedal Kristersson za potlesku europoslancov.

Dvadsaťsedmička sa podľa neho musí zamerať nielen na aktuálnu podporu ukrajinskej vlády a armády, ale aj na budúcu rekonštrukciu krajiny. Pomôcť by v tom mali aj peniaze, ktoré Brusel v rámci sankcií zablokoval ruským občanom a firmám figurujúcim na sankčných zoznamoch.

„Zmrazený ruský majetok musí byť súčasťou riešenia. Je treba tie peniaze využiť na to, aby sme zaplatili aspoň časť škôd,“ opísal svoju predstavu premiér.

Kristersson stojí na čele švédskej vlády len dva a pol mesiaca. Jeho menšinový pravicový kabinet sa opiera aj o hlasy euroskeptickej a protiimigračnej strany Švédski demokrati, preto sa čaká na to, ako sa predsedníctvo popasuje s dlhodobými snahami EÚ o reformu migračných a azylových pravidiel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet