Na hlavný obsah

Farnosti nezvládajú vysoké ceny energií

Menším farnostiam pomôže ohlásená pomoc od štátu.

Kostoly, farské budovy a pastoračné centrá náklady na energie bez pomoci štátu nezvládnu. Od nového roka dostávajú niekoľkonásobne vyššie zálohové predpisy ako vlani. Menším farnostiam pomôže ohlásená pomoc od štátu. Tie väčšie budú musieť žiadať o kompenzácie.

Farský kostol v Nitre na Klokočine, ktorý je spojený s farskou budovou a pastoračným centrom, ročne spotrebuje 150 až 190 megawatthodín plynu. Mesačné preddavky im v porovnaní s vlaňajškom stúpli o 400 percent.

„To, čo sme platili pre tri odberné miesta alebo štyri kotolne, ktoré máme, tak to bolo 863 eur a v tomto roku na preddavkových faktúrach je to necelých 3 400 eur“. Hovorí Jozef Tomica, farár v Nitre na Klokočine.

„Dnes sú kňazi odkázaní na to, že v kostoloch asi prestanú kúriť úplne. Aj keď sa predtým nekúrilo na nejaké vysoké teploty,“ hovorí Martin Štofko, ekonóm Nitrianskeho biskupstva.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Navýšenie cien energií spôsobuje v evanjelických cirkevných zboroch presun niektorých bohoslužieb do menších priestorov. Nitriansky cirkevný zbor takto pred rokom platil za plyn pre kostol a faru mesačne tisíc eur. Teraz mu prišla mesačná zálohová faktúra vo výše 4 000 eur.

„Pre nás je to teda extrémne finančne náročné. Do pol roka, do roka, stratíme likviditu,“ uviedol Ivan Boženík, nitriansky evanjelický farár.

„Všetky cirkevné zbory hľadajú možnosti, ako ušetriť,“ dodáva Jana Nunvářová, tlačová tajomníčka Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku.

Menšie farnosti by mali byť v kategórii malých podnikateľov, ktorí majú čakať na nové zálohové faktúry so stopercentnou kompenzáciou zo strany štátu. Keďže väčšie mestské farnosti ako napríklad na nitrianskej Klokočine majú ročnú spotrebu plynu vyššiu ako 100 megawatt hodín, budú musieť žiadať ministerstvo hospodárstva o dotáciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko