Na hlavný obsah

Školám pomôžu s vysokými cenami energií, vláda sa dohodla na postupe

Zdražovanie budú kompenzovať v dvoch krokoch.

Školám pomôžu s vysokými cenami energií, vláda sa dohodla na postupe
Ilustračná snímka triedy na základnej škole. Foto: RTVS

Školám financovaným priamo zo štátneho rozpočtu by mali kompenzovať vysoké ceny energií v dvoch krokoch. Najprv im majú poskytnúť financie na nedoplatky za rok 2022, potom zvýšiť rozpočet, aby mohli uhradiť aktuálne záväzky voči dodávateľom.

Postup je výsledkom rokovania dočasného ministra školstva Jána Horeckého s dočasným predsedom vlády Eduardom Hegerom (OĽANO), ministerstvom financií a ministerstvom hospodárstva. Informovalo o tom ministerstvo školstva.

„Naším cieľom bolo vyrokovať najrýchlejší možný spôsob doručenia finančnej pomoci v súvislosti s nárastom ceny energií pre všetky školy a školské zariadenia pre všetkých zriaďovateľov,“ uviedol Horecký.

Dvojkroková kompenzácia sa týka škôl v prenesenom výkone, teda financovaných priamo zo štátneho rozpočtu, napríklad základných, stredných či špeciálnych škôl. V najbližších dňoch by sa mal spustiť zber na kompenzáciu nedoplatkov energií za rok 2022.

„Následne túto celkovú sumu nedoplatkov vyžiadame od ministerstva financií a obratom ju odošleme školám. Čiže školám zvýšia finančné prostriedky na to, aby mohli uhradiť nedoplatky z minulého roka,“ vysvetlil šéf rezortu.

Začiatkom februára by mal nasledovať zber údajov o zvýšení sadzieb za elektrinu a plyn, počnúc faktúrami za mesiac január 2023. „Z tohto zberu budeme mať údaje o zvýšených nákladoch za energie pri jednotlivých školách. Na základe nich budeme požadovať od ministerstva financií rozdiel medzi cenami za elektrinu a plyn v januári 2023 oproti cenám v roku 2022,“ priblížil Horecký. Finančné prostriedky má potom rezort obratom doručovať školám.

Školy a školské zariadenia pod originálnymi kompetenciami samospráv, napríklad materské školy, ktoré nie sú súčasťou základných škôl, základné umelecké školy či centrá voľného času budú riešiť cez schému štátnej pomoci ministerstva hospodárstva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko