Na hlavný obsah

Francúzi štrajkujú proti dôchodkovej reforme

Má sa zvýšiť dôchodkový vek

Francúzi štrajkujú proti dôchodkovej reforme
Stredoškolskí študenti na protest blokujú v Paríži vchod do školy. Foto: TASR/AP

Francúzsko vo štvrtok (19. 1.) paralyzovali rozsiahle štrajky. Odborárske syndikáty zo sektoru dopravy, školstva, zdravotníctva aj energetiky, ktoré si neraz konkurujú, sa po dvanástich rokoch dohodli na koordinovanom proteste proti dôchodkovej reforme, ktorú predkladá kabinet prezidenta Emmanuela Macrona.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Juríková.

Zrušené lety, výpadky v dodávkach pohonných látok hmôt na čerpacích staniciach, zatvorené školy a vlaky odstavené v železničných depách, Francúzske odbory vyhlásili celonárodný štrajk proti reforme, ktorá by zákonný vek odchodu do dôchodku posunula na 64 rokov. Podľa prieksumov je proti predloženému systému 70 percent ľudí.

Francúzsky minister práce Olivier Dussopt však považuje súčasný systém za nevyvážený. Podľa politológa Michaela Augustína zo Slovenskej akadémie vied (SAV) je nutné najmä zjednodušenie súčasného systému.

„Vo Francúzsku existuje 42 dôchodkových režimov. Tieto režimy umožňujú prispievateľom odísť do dôchodku často aj pred dosiahnutím veku 60 rokov. Ak k reforme nedôjde, bude sa deficit v dôchodkovom systéme zvyšovať až na výšku 13 miliárd eur,“ vysvetlil Augustín.

Reforma by tak do roku 2030 štátu priniesla 18 miliárd eur z dodatočných príjmov. Podľa odborníka na dôchodkové reformy Bruna Paliera súčasná reforma nemá víťazov, hoci je miernejšia než tá, ktorú prezident Emmanuel Macron navrhoval pred dvoma rokmi.

Systém sa nedotkne každého

Nový systém sa nedotkne súčasných dôchodcov ani ľudí s vyšším vzdelaním, ktorí by tak či tak pracovali dlhšie.

„Doplatí na ňu stredná trieda a ľudia s nižšími príjmami, zvlášť tí, ktorí oproti vysokoškolákom začali pracovať skôr alebo matky, ktorým bude chýbať odpracovaných 43 rokov, keďže sa starali o deti,“ podotkol Palier.

Kritici tiež reforme vyčítajú, že sa zaoberá so zmenami len do roku 2030. Podľa Augustína to však nie je nezvyčajné. Tvrdí, že v priebežnom systéme predstavuje veľkú neistotu trh práce, ktorého vývoj je ťažké predvídať.

„A to nie len v prípade Francúzska. Skôr si musíme zvyknúť na myšlienku postupnosti reforiem,“ dodal.

Generálny tajomník jednej z najväčších odborových organizácií vo Francúzsku GCT Cédric Brun pre televíziu BFM avizoval, že štvrtkový štrajk je len prvým krokom a odborári mienia pokračovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál