Na hlavný obsah

Francúzsko navrhuje posunúť dôchodkový vek na 64 rokov

V súčasnosti je to 62 rokov.

Francúzsko navrhuje posunúť dôchodkový vek na 64 rokov
Na ilustračnej snímke seniori. Foto: TASR

Francúzska vláda navrhuje postupne predĺžiť vek odchodu do dôchodku o dva roky na 64 rokov. Vyplýva to z návrhu dôchodkovej reformy, ktorý v utorok (10. 1.) na tlačovej konferencii podrobne predstavila francúzska premiérka Elizabeth Borneová. Očakáva sa, že proti nepopulárnej reforme sa vymedzia opozícia aj odbory, napísala agentúra AFP.

„Zákonný vek odchodu do dôchodku budeme postupne dvíhať o tri mesiace za rok, aby sme v roku 2030 dosiahli 64 rokov,“ uviedla premiérka. Súčasný vek odchodu do dôchodku je vo Francúzsku 62 rokov.

Dlho odkladaná dôchodková reforma je vo Francúzsku citlivou témou. Návrh podľa agentúry Reuters môže spustiť novú vlnu štrajkov, a tiež preverí schopnosť francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona presadiť zmeny.

Postupné posunutie odchodu veku do dôchodku na 65 rokov patrilo k nosným témam Macronovej kampane na znovuzvolenie a zostáva jednou z hlavných tém druhého funkčného obdobia prezidenta.

Prvý pokus o reformu Macron v roku 2020 odložil pre epidémiu covidu. Teraz bude spolu s premiérkou musieť revíziu presadiť v parlamente, kde nemajú väčšinu. Vláda však urobila v závere minulého roka niekoľko ústupkov strane Republikánov (LR), čo by jej mohlo zabezpečiť potrebné hlasy.

Odbory oznámili prvý štrajk

Lídri ôsmich hlavných francúzskych odborových zväzov, ktorí sa v utorok večer stretli v Paríži. Oznámili prvý štrajk v súvislosti s navrhovanou reformou na 19. januára. Ochromujúcim štrajkom kvôli zmenám v dôchodkovom systéme Macronova vláda čelila už na prelome rokov 2019 a 2020 pri prvom pokuse o ich presadenie.

„Som si dobre vedomá toho, že zmena nášho dôchodkového systému u Francúzov vyvoláva otázky i obavy,“ uviedla Borneová a spoluobčanov ubezpečila, že jej kabinet urobí všetko preto, aby ich ubezpečil o nevyhnutnosti tejto revízie.

Jean-Luc Mélenchon z ľavicového Nepodrobeného Francúzska (LFI), ktorý v apríli v prezidentských voľbách tesne skončil na treťom mieste, dnes navrhované zmeny odmietol ako „závažnú spoločenskú regresiu“. Bývalá predsedníčka Národného združenia Marine Le Penová ubezpečila, že túto „nespravodlivú“ reformu zablokuje.

Poslanec Republikánov Olivier Marleix uviedol, že je spokojný s tým, že bol hlas jeho strany pri decembrovom vyjednávaní počuť. LR okrem iného požadovala úpravy týkajúce sa rýchlosti, s akou bude nová veková hranica zavedená.

Francúzsko má jeden z najnižších vekov odchodu do dôchodku v priemyselnom svete, píše Reuters, a podľa Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) vydáva na dôchodky viac ako väčšina ostatných krajín. Väčšina Francúzov je však podľa posledných prieskumov proti zvýšeniu vekovej hranice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet