Na hlavný obsah

Grécka vláda prežila hlasovanie o nedôvere

Dôvodom bol škandál s odposluchmi.

Grécka vláda prežila hlasovanie o nedôvere
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis hovorí počas parlamentnej rozpravy o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde. Foto: TASR/AP

Grécka vláda premiéra Kyriakosa Mitsotakisa v piatok (27. 1.) podľa očakávania prestála hlasovanie o nedôvere, ktoré navrhla ľavicová opozícia pre škandál s odposluchmi. Kabinet podporilo v 300-člennom parlamente 156 poslancov, teda všetci zástupcovia vládnej strany Novej demokracie, uviedla agentúra DPA.

Hlasovaniu predchádzala trojdňová vypätá debata, v ktorej šéf opozičnej strany SYRIZA Alexis Tsipras premiéra obvinil, že odposluchy politikov, novinárov a armádnych dôstojníkov sám nariadil.

Škandál s odposluchmi sa v Grécku začal riešiť vlani v lete po tom, ako vyšlo najavo, že šéfa opozičnej strany PASOK Nikosa Andrulakisa odpočúvala spravodajská služba EYP. Potom sa ukázalo, že EYP sledovala aj hovory ďalších opozičných politikov, ale tiež vládnych ministrov, novinárov alebo predstaviteľov armády. Potvrdil to aj komunikačný úrad ADAE.

Premiér Mitsotakis parlamentu povedal, že o odposluchoch nič nevedel. „Ten prípad musí vyjasniť justícia,“ uviedol. Tsipras naopak šéfa vlády obvinil, že odposluchy sám nariadil, a uvrhol tak Grécko do „orwellovskej dystopie“. „Váš postoj môže pôsobiť vtipne, ale je nebezpečný pre demokraciu a pre celý národ,“ povedal šéf opozície.

Grécko tento rok čakajú parlamentné voľby a škandál môže vládnu Novú demokraciu výrazne poškodiť u voličov. Prieskumy ukazujú, že by teraz voľby vyhrala, jej náskok na stranu SYRIZA sa však stenčil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet