Na hlavný obsah

Hirman: Žiadna finančná katastrofa pre malých podnikateľov v januári nehrozí

Štát zdvojnásobil finančnú pomoc v prvom kvartáli.

Hirman: Žiadna finančná katastrofa pre malých podnikateľov v januári nehrozí
Dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman. Foto: RTVS

Vláda v pondelok (16. 1.) schválila nariadenie vlády, ktorým sa zálohové platby nastavia podľa zastropovaných cien pre podnikateľov so spotrebou elektriny do 30 MWh a spotrebou plynu do 100 MWh ročne. Informoval o tom dočasne poverený minister financií Eduard Heger (OĽANO).

Pri tomto type podnikateľov nastala zmena. „Budú mať kompenzované nie 80 % z rozdielu, ale 100 % z rozdielu,“ dodal Heger. Vysvetlil, že podnikatelia vychádzali z regulovaných cien, pričom išlo o najvyššiu cenu, a teda 20 % z prebytku predstavuje vyššiu cenu oproti súčasným cenám elektrickej energie.

Ako uviedla predsedníčka Združenia dodávateľov energií Jana Ambrošová, dodávatelia energií akceptujú rozhodnutie vlády a súhlasia s kompenzáciami zo strany štátu. Ako dodala, dodávatelia energií odberateľom, ktorí už stihli zaplatiť nové navýšené zálohové faktúry, vrátia peniaze a vystavia nové zálohové faktúry.

Nové zálohové platby majú obsahovať maximálne ceny za silovú elektrinu na úrovni 199 eur za megawatthodinu a za plyn vo výške 99 eur za megawatthodinu.

Prostriedky vyčlenené na prvý kvartál na túto schému pomoci po konzultácii s MF zdvojnásobili. Mesačný príspevok pre jeden subjekt zvýšili na 200 000 €. Jeden subjekt môže získať pomoc až 600 000 €, skonštatoval dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.

Vyzval podnikateľov, aby sa neriadili statusmi na facebooku a rôznymi vyjadreniami, ale výhradne komunikáciou so svojím dodávateľom. Dodal, že považuje za dôležité, aby si podnikateľské subjekty overili, či patria k regulovaným alebo k neregulovaným subjektom.

„Žiadna finančná katastrofa pre malých podnikateľov sa januári nekonala, nekoná a nebude sa konať,“ povedal Hirman. Od schváleného nariadenia vlády si sľubuje stabilizáciu situácie a vyriešenie chýb predošlého vedenia agrorezortu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika