Na hlavný obsah

Indická vláda odmietla vymenovať za sudcu homosexuálneho kandidáta

Namietala najmä indická tajná služba.

Indická vláda odmietla vymenovať za sudcu kandidáta, ktorý sa otvorene hlási k homosexuálnej orientácii. V piatok (20. 1.) o tom informoval tamojší Najvyšší súd, píše agentúra AFP.

Komisia indického Najvyššieho súdu vlani v novembri odporučila právnika Šaurábha Kirpala na vymenovanie za sudcu vyššieho súdu v Naí Dillí. Ten sa verejne hlási k LGBT+.

Vláda však jeho kandidatúru neschválila. Zdôvodnila to tým, že indická tajná služba a ministerstvo spravodlivosti mali námietky proti sexuálnej orientácii kandidáta. Namietali aj proti skutočnosti, že má „intímny vzťah s občanom Švajčiarska“.

Komisia v reakcii na rozhodnutie vlády uviedla, že „nečakala, že by mohol byť problém aj Kirpalov švajčiarsky partner, keďže Švajčiarsko je spriateleným štátom Indie“.

Agentúra AFP pripomína, že administratíva indického premiéra Naréndru Módího zatiaľ odmieta snahy o oficiálne uznanie vzťahov osôb rovnakého pohlavia.

India dekriminalizovala pohlavný styk osôb rovnakého pohlavia len v roku 2018. V tejto do veľkej miery konzervatívnej krajine je však nesúhlas s priznávaním práv ľuďom z LGBT+ komunity stále pomerne rozšíreným javom.

Hoci sa postoj k homosexuálne orientovaným Indom v poslednej dobe zlepšil, mnohí z nich ešte stále odhalením svojej orientácie riskujú, že sa im budú rodinní príslušníci, kolegovia a priatelia vyhýbať, píše AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet