Na hlavný obsah

Inflácia v Maďarsku sa dostala na rekordnú úroveň

V decembri dosiahla 24,5 percenta.

Inflácia v Maďarsku sa dostala na rekordnú úroveň
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Spotrebiteľské ceny v Maďarsku pokračovali v závere minulého roka v zrýchľovaní tempa rastu, pričom miera inflácie dosiahla najvyššiu úroveň za takmer 27 rokov.

Výrazne sa pod to podpísal rast cien energií a palív, ktorý dosiahol viac než 55 %, a potravín, kde sa ceny zvýšili o takmer 45 %. Uviedol to v piatok (13. 1.) maďarský štatistický úrad. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

Spotrebiteľské ceny v Maďarsku vzrástli v decembri medziročne o 24,5 % oproti 22,1-percentnému rastu v predchádzajúcom mesiaci. Decembrová miera inflácie je tak najvyššia od marca 1996.

Ceny elektrickej energie, plynu a pohonných látok vzrástli v poslednom mesiaci 2022 oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka o 55,5 % a ceny potravín o 44,8 %. Tie ovplyvnil rast cien veľkého počtu položiek, najmä chleba, vajec, mlieka, syrov, masla a ďalších mliečnych produktov.

Napriek zrýchleniu tempa rastu spotrebiteľských cien však bola inflácia miernejšia, než očakávali ekonómovia. Tí počítali so zrýchlením miery inflácie až na 26 %.

Na medzimesačnej báze sa spotrebiteľské ceny v Maďarsku zvýšili v decembri o 1,9 %. Aj v tomto prípade zrýchlili tempo rastu, keď v novembri rast dosiahol 1,8 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika