Na hlavný obsah

Izrael vykonal nálety na pásmo Gazy

Reagoval tak na raketový útok.

Izrael vykonal nálety na pásmo Gazy
a snímke ľudia sledujú jamu v zemi a zničené olivové stromy vo vojenskom tábore hnutia Hamas, ktorý sa nachádza v utečeneckom tábore Maghazi v pásme Gazy 4. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda vykonala v piatok (27. 1.) vzdušné útoky na pásmo Gazy v reakcii na raketový útok z Gazy proti Izraelu. Napätie v oblasti eskalovalo po tom, ako izraelská armáda vo štvrtok (26. 1.) podľa palestínskych úradov zabila pri zásahu na Západnom brehu Jordánu deväť Palestínčanov. Informovala o tom agentúra AFP.

„IDF (Izraelské obranné sily) práve útočia na pásmo Gazy,“ uviedla izraelská armáda vo vyhlásení. Dodala, že ide o reakciu na dve rakety odpálené z Gazy na Izrael okolo polnoci miestneho času (vo štvrtok o 23.00 h SEČ). Neskôr oznámila, že z Gazy boli odpálené aj ďalšie tri rakety.

Zdroje agentúry AFP z pásma Gazy, kontrolovaného militantným islamistickým hnutím Hamas, uviedli, že zaznamenali 15 útokov na vojenské ciele a zatiaľ neboli hlásené zranenia.
Väčšinu rakiet odpálených z pásma Gazy zneškodnil izraelský systém protivzdušnej obrany, oznámila izraelská armáda.

K útoku spustenému z Gazy sa zatiaľ nikto neprihlásil. Hnutie Hamas a palestínska bunka Islamského džihádu však vo štvrtok vyhlásili, že budú odpovedať na zásah izraelskej armády v v utečeneckom tábore v meste Džanín, pri ktorom zahynulo deväť Palestínčanov. Izrael zásah označil ako protiteroristickú operáciu, pripomína AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet