Na hlavný obsah

Koalícii sa podarilo nájsť hlasy na zmenu ústavy a predčasné voľby

Mali by byť 30. septembra, opozícia ich chce skôr.

Koalícii sa podarilo nájsť hlasy na zmenu ústavy a predčasné voľby
Na ilustračnej snímke parlament. Foto: RTVS

Predčasné voľby by mali byť 30. septembra. Bývalej koalícii sa podarilo nájsť 90 poslancov, ktorí ich podporia. Ešte predtým musí parlament zmeniť ústavu, až potom sa môžu predčasné voľby konať.

Napriek nespokojnosti opozície sa podarilo nájsť zhodu na predčasných voľbách na konci septembra. Bývalej koalícii, ale aj odídencom okolo ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) či zo strany Za ľudí, termín 30. september vyhovuje.

Opozícia žiadala predčasné voľby už v júni. Upozorňuje na to, že vláda bez dôvery parlamentu, bude pri moci 10 mesiacov. „Doteraz som nepočul jeden rozumný dôvod, pre ktorý by sme mali všetci a celá verejnosť akceptovať dátum 30. septembra,“ uviedol nezaradený poslanec a predseda mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ešte predtým, ako poslanci skrátia volebné obdobie, musia zmeniť ústavu, pretože v súčasnosti sa to nedá. Predčasné voľby bude môcť vyvolať parlament uznesením a s podporou 90 poslancov. Skracovať volebné obdobie referendom sa nebude dať.

Časť bývalej koalície si totiž kládla podmienku, že zmenu ústavy podporí, len ak sa ochráni jeden volebný obvod. Zmeniť volebný systém sa bude dať len so súhlasom 90 poslancov.

„Nevidím dôvod, prečo by sme do budúcna nemohli otvoriť diskusiu, či má, alebo nemá mať každý slovenský región zastúpenie v Národnej rade,“ dodal Pellegrini.

Poslanci by ústavu mali zmeniť definitívne v utorok (24. 1.). Volebné obdobie si skrátia zrejme o niekoľko dní neskôr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko