Na hlavný obsah

Košický bytový podnik je v štrajkovej pohotovosti

O prácu sa bojí jeho 170 zamestnancov.

Košický bytový podnik je v štrajkovej pohotovosti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ďalšia košická mestská firma je v problémoch. V bytovom podniku vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Zamestnanci sa boja, že prídu o prácu. V podobnej situácii je aj dopravný podnik. Chýbajú mu milióny eur.

Správa budov, opravy, či prenájom nehnuteľností, 90 % služieb si od košického bytového podniku objednáva mesto. Objem zákaziek však tento rok plánuje priškrtiť. Firma tak zrejme príde o približne milión eur.

V podniku robí viac ako 170 ľudí. Odborári sa obávajú, že bez objednávok skončia niektorí zamestnanci na ulici. Štrajkovou pohotovosťou chcú pracovné miesta zachovať. Mesto pri 31 miliónovom výpadku v rozpočte musí škrtať.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Žiadame jediného spoločníka, aby celkový objem zákaziek a služieb zvýšil na úroveň takú, ktorá finančnú situáciu v spoločnosti stabilizuje. Ak situácia bude trvať dlho, sme pripravení vyhlásiť aj ostrý štrajk,“ povedala predsedníčka odborovej organizácie zamestnancov Bytového podniku mesta Košice Zuzana Mesterová.

Hovorca mesta Dušan Tokarčík tvrdí, že mesto urobilo zmeny v bytovom podniku. Je tam nový generálny riaditeľ a mesto si myslí, že by bolo slušné mu dať riaditeľovi 90 dní, aby sa v podniku zorientoval a nastavil zmeny.

Riaditeľ Peter Miklovič je vo funkcii od januára. Rozhovor s nami odmietol. Čaká na rokovanie s mestom.

V štrajkovej pohotovosti je aj košický dopravný podnik. Mestskej firme chýba 10 miliónov. Ak ich nedostane, hrozí, že 100 ľudí stratí prácu a cestujúci prídu o tretinu spojov. Poslanci navrhujú viaceré alternatívy. Napríklad úver, či pozastavenie niektorých projektov. Rozpočet Košíc na tento rok bude mestské zastupiteľstvo schvaľovať zrejme v marci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny