Na hlavný obsah

Ľudia robia pri triedení odpadu stále chyby

Problémy robí najmä zber plastov.

Triedený zber odpadu nie je na Slovensku jednotný. Rozdiely sú najmä pri plastoch. Kým niekde sa zbierajú samostatne, inde zas spoločne s nápojovými kartónmi alebo kovmi. Ministerstvo životného prostredia zatiaľ jednotný systém triedenia zaviesť neplánuje.

Spoločné zbieranie plastov do jedného žltého kontajnera je aj prípad Bratislavy. V inej obci alebo meste sa zase zbierajú zvlášť do troch rôznych kontajnerov. Nejednotnosť zberu v praxi spôsobuje problémy.

„Keď niekto býva vo viacerých lokalitách alebo študuje v jednom meste a býva v druhom, tak vyhadzuje odpad tak, ako sa u neho triedi a nevšíma si, že tam, kde napríklad študuje, je iný systém zberu,“ priblížil environmentalista Marek Brinzík.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Dôvodom nesprávneho triedenia môže byť aj slabá dostupnosť nádob. Ak aj ľudia vedia triediť, môžu sa stretnúť s tým, že nemajú kam svoj vytriedený odpad vyhodiť. Príčinou môžu byť nestlačené kartónové krabice či iný objemný odpad.

„A to bráni a demotivuje obyvateľa, aby vôbec triedil, keď napríklad v modrom kontajneri nájde tri obrovské škatule a svoju škatuľu alebo papier nemá kam dať,“ vysvetlila Zuzana Balková, hovorkyňa spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu.

Mestá a obce si pravidlá zberu odpadu určujú sami. Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) tvrdí, že ak by sa zaviedol jednotný systém triedenia, automaticky by to nemuselo znamenať, že by sa vyzbieralo viac.

Ak si obyvatelia nie sú istí, kam aký odpad patrí, pomoc nájdu v príručke Alchýmia triedenia odpadu. Pripravili ju odborníci z organizácie zodpovednosti výrobcov. Príručka popisuje konkrétny systém triedenia v ich obci alebo meste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko