Na hlavný obsah

Mesto Odesa sa dostalo na zoznam UNESCO

Rusko ako jediné hlasovalo proti.

Mesto Odesa sa dostalo na zoznam UNESCO
Odeské národné akademické divadlo opery a baletu. Foto: pixabay.com

Historické centrum ukrajinského prístavného mesta Odesa sa dostalo na zoznam svetového dedičstva UNESCO. Na stredajšom (25. 1.) mimoriadnom zasadnutí príslušného výboru v Paríži návrh podporilo šesť z 21 krajín, 14 sa zdržalo hlasovania a Rusko ako jediné hlasovalo proti. Informovala o tom agentúra AFP.

Udelenie nového štatútu by mohlo Odese pomôcť ochrániť tamojšie kultúrne dedičstvo, ktoré je od ruskej invázie na Ukrajinu v ohrození. Mestu to umožní prístup k medzinárodnej finančnej a technickej pomoci.

Odesa leží na pobreží Čierneho mora a je tretím najväčším ukrajinským mestom. K miestnym pamiatkam patria Potemkinove schody, niekoľkokilometrový labyrint katakomb či budova divadla.

Od začiatku ruskej invázie bolo mesto niekoľkokrát terčom bombardovania. Vlani v júli zničili časť veľkej sklenenej strechy a okien Odeského múzea výtvarného umenia z roku 1899, uviedla agentúra Reuters.

„Odesa, slobodné mesto, svetové mesto, legendárny prístav, ktorý zanechal stopu v kinematografii, literatúre a umení, sa tak dostala pod posilnenú ochranu medzinárodného spoločenstva,“ uviedla vo vyhlásení generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulayová.

Rusko na stredajšom rokovaní kritizovalo ukrajinskú prihlášku za „povrchnú dokumentáciu“, ktorá vznikla „skopírovaním a vložením stránky Wikipédie“ o Odese. Predstaviteľ Ruska tiež obvinil ukrajinské úrady, že v Odese „samy ničia pamiatky“.

Kandidatúru Odesy vlani v októbri oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet