Na hlavný obsah

V Odese odstránili pomníky cárovnej Kataríny II. Veľkej a vojvodcu Suvorova

Poputujú do múzea.

V Odese odstránili pomníky cárovnej Kataríny II. Veľkej a vojvodcu Suvorova
Odstraňovanie pomníkov v meste Odesa. Foto: twitter/@Nexta_tv

V juhoukrajinskej Odese v noci na štvrtok (29. 12.) odstránili pomník ruskej cárovnej Kataríny II. Veľkej, ktorý prístavné mesto v 18. storočí nechalo založiť.

Úrady spoločne so sochou niekdajšej panovníčky demontovali pomník vojvodcu z 18. storočia Alexandra Suvorova. Informovala o tom stanica BBC na svojom webe v ruskom jazyku. Podľa odeskej mestskej rady pomníky poputujú do múzea umenia.

Odstránenie dvojice pomníkov z centra mesta odhlasovali mestskí radcovia v novembri. Ich rozhodnutiu predchádzalo online hlasovanie, v ktorom sa za zvrhnutie sôch vyjadrili obyvatelia mesta, píše BBC.

Ukrajinské mestá sa po tohtoročnom vojenskom napadnutí krajiny Ruskom začali aktívne zbavovať nielen sovietskych názvov a pomníkov, čo robila už pred ruskou inváziou, ale tiež názvov a pomníkov spojených s Ruskom.

Pomník cárovnej Kataríny II. Veľkej, ktorej výnosom bola Odesa v roku 1794 založená, stál v meste od roku 1900, kým ho v roku 1920 (po boľševickej revolúcii) demontovali. Znovu sa v Odese objavil v roku 2007, keď sa proti tomu vyslovovali niektoré občianske organizácie a tiež vtedajší prezident Viktor Juščenko

Agentúra Reuters už skôr napísala, že pomník zakladateľky mesta od začiatku ruskej invázie na Ukrajine opakovane ničili. Najmenej dvakrát ho niekto polial červenou farbou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet