Na hlavný obsah

Mexický prezident zváži žiadosť narkobaróna Guzmána o presun do Mexika

V americkom väzení má údaje zlé podmienky.

Mexický prezident zváži žiadosť narkobaróna Guzmána o presun do Mexika
Na archívnej snímke narkobarón Joaquin "El Chapo" Guzman. Foto: TASR/AP

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v stredu (18. 1.) uviedol, že vláda zváži žiadosť narkobaróna Joaquína „El Chapa“ Guzmána o presun zo Spojených štátov do Mexika. Dôvodom majú byť údajné zlé podmienky v americkom väzení. Informovala o tom agentúra AP.

Guzmán si ako bývalý šéf drogového kartelu Sinaloa v USA odpykáva doživotný trest za obchodovanie s drogami, pranie špinavých peňazí a ďalšie trestné činy.

Jeho právny zástupca pre médiá povedal, že nemá v Spojených štátoch adekvátny prístup k dennému svetlu. Taktiež k návštevám, dobrému jedlu či zdravotnej starostlivosti.

Guzmán tiež chce, aby prezident López Obrador riešil údajné procesné chyby, ku ktorým došlo počas jeho vydania do USA za bývalej mexickej vlády v roku 2017.

Dohoda o prevoze väzňov

Mexické veľvyslanectvo vo Washingtone na sociálnej sieti uviedlo, že dostalo od Guzmánovho právnika Josého Refugia Rodrígueza e-mail a obrátilo sa na mexické ministerstvo zahraničných vecí.

Prezident povedal, že túto žiadosť vláda zváži. „Pokiaľ ide o ľudské práva, musíte mať vždy dvere otvorené,“ dodal.

USA a Mexiko majú dohodu o prevoze väzňov. Umožňuje, aby si ľudia odsúdení v inej krajine za určitých okolností mohli odpykať trest vo svojej domovskej krajine.

V Guzmánovom prípade je však vzhľadom na riziká, ktoré údajne stále predstavuje, veľmi nepravdepodobné, že by dohodu uplatnili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet