Na hlavný obsah

Mimoriadna schôdza o cenách energií nebude, body sa presúvajú

Nepodarilo sa ju otvoriť ani na štvrtý pokus.

Mimoriadna schôdza o cenách energií nebude, body sa presúvajú
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash.com

Mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR o riešení vysokých cien energií a ďalších opatreniach na odstránenie zlyhávania verejných politík sa ani po štyroch pokusoch nepodarilo otvoriť.

Podobne ako vo štvrtok (19.1.) sa ani v piatok (20. 1.) dvakrát neprezentoval dostatok poslancov. Podpredseda parlamentu Peter Pčolinský (Sme rodina) následne schôdzu ukončil. Jej body navrhnú do programu riadnej schôdze NR SR so začiatkom od 31. januára.

Ešte vo štvrtok na neúspešný začiatok schôdze reagovali viaceré strany. Koaličné OĽANO navrhované mimoriadne rokovanie považuje za marketing opozície a zbytočné vykopávanie otvorených dverí.

Podľa opozičného Smeru-SD koaličné strany schôdzu nechcú umožniť, lebo nevedia riešiť problémy ľudí. Výnimkou zo strán vládnej koalície boli poslanci Sme rodina, ktorí sa pri snahe o otvorenie schôdze opakovane prezentovali.

Rokovanie iniciovali opoziční poslanci

Mimoriadne rokovanie iniciovali opoziční poslanci. Navrhli, aby parlament prijal uznesenie o opatreniach k odstráneniu zlyhávaní hospodárskej, sociálnej, bezpečnostnej a ďalších verejných politík, zakladajúcich riziká úpadku Slovenska.

NR SR by mala podľa návrhu okamžite schváliť realizáciu opatrení na posilnenie odolnosti hospodárstva, verejnej sféry a obyvateľov proti extrémnemu nárastu cien energií.

Opozícia žiadala aj prijatie zákonnej úpravy umožňujúcej výraznejšie využívanie peňažných prostriedkov Envirofondu na podporu podnikov s energeticky náročnou výrobou. Súčasťou programu schôdze tak mal byť aj návrh novely zákona o obchodovaní s emisnými kvótami z dielne poslanca Jaroslava Karahutu (Sme rodina). Ten už prešiel prvým čítaním.

Jeho cieľom je zvýšiť balík financií z Envirofondu na kompenzáciu nákladov na nepriame emisie CO2 pre firmy zo súčasných 7,5 % na 24,5 % príjmov z predaja emisných povoleniek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko