Na hlavný obsah

Slovensko má za sebou rok zdražovania, na skorú zmenu k lepšiemu to zatiaľ nevyzerá

Infláciu tlačili nahor predovšetkým potraviny.

Slovensko má za sebou rok zdražovania, na skorú zmenu k lepšiemu to zatiaľ nevyzerá
Na ilustračnej snímke mince. Foto: RTVS

Slovensko má za sebou rok zdražovania a na skorú zmenu k lepšiemu to zatiaľ nevyzerá. Infláciu tlačili nahor predovšetkým potraviny. Kým na Slovensku zdraželi medziročne o viac ako 28 percent, v susednom Maďarsku až takmer o polovicu.

Za vyššími cenami je predovšetkým energetická kríza, ktorá je pre pekárov, bez pomoci štátu, likvidačná. Ľudia si najviac priplatia za oleje, vajcia a mliečne výrobky. Viacerí sa preto museli uskromniť.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Simona Beňová.

„Nikdy som nešetrila na jedle. Nakupovala som aj v zdravých potravinách, ale už si to nemôžem dovoliť. Je to katastrofa. Počítam každú korunu, je to veľmi cítiť,“ uviedla jedna z respondentiek ankety.

V decembri potraviny medziročne zdraželi o vyše 28 %.

„Ak sme na konci roka 2021 urobili nákup potravín za 100 eur, tak teraz nás ten istý nákup potravín vyjde na 128 eur, prípadne viac,“ priblížila analytička Wood and Company Eva Sadovská.

Najvýraznejšie zdraželi oleje a tuky, medziročne o vyše 44 percent.

„Výrazne išli s cenami nahor aj mliečne výrobky, vajcia, syry. A to o vyše 37 percent. Chlieb, pečivo, zelenia, mäsové výrobky alebo aj sladkosti. Toto všetko zdraželo v rozpätí od 24 až 30 percent,“ dodala.

Slepačie vajcia

Slepačie vajcia tak zdraželi bezmála dvojnásobne. Cenu ešte môže ovplyvniť aj prvý potvrdený prípad vtáčej chrípky na Slovensku.

„Biovajce sa kupuje za 67 centov/kus, vajíčko z voľného chovu za 33 centov. My ako drobnochovatelia predáme vajíčka podľa našich výrobných nákladov a pohybuje sa to od 30 do 60 centov,“ uviedol predseda Slovenského Zväzu chovateľov Štefan Henžel.

Na zdražovanie má vplyv viacero významných faktorov.

„Vojna na Ukrajine, turbulencie na trhoch v prípade rozhodujúcich agrárnych komodít, ale aj energetická kríza. Rovnako v posledných mesiacoch doznievali aj dôsledky celosvetovej pandémie coivdu,“ vysvetlila hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Energetická kríza zasiahla tvrdo pekárov, ktorí pre extrémne ceny dodávateľov elektriny hovoria o zatváraní malých a stredných prevádzok. Vládu preto žiadajú o pomoc.

„Niektoré obchodné reťazce začínajú rušiť pece na dopekanie mrazených polotovarov, pretože náklady na ich prevádzku vysoko presahujú ceny hotového čerstvého pečiva zo skutočných slovenských pekární,“ dodal predseda zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.

Na Slovensku tak podľa neho hrozí bezprecedentný nedostatok základných potravín ako je chlieb a pečivo, či ďalší nárast dovozu. Podľa predbežných odhadov budú ceny potravín stúpať aj naďalej, dôležitý bude vývoj cien energii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál