Na hlavný obsah

Ministerstvo zdravotníctva spustilo aj tretiu výzvu na peniaze z plánu obnovy

A to na rekonštrukcie existujúcich zariadení aj na výstavbu nových priestorov.

Ministerstvo zdravotníctva spustilo aj tretiu výzvu na peniaze z plánu obnovy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ministerstvo zdravotníctva spustilo aj tretiu výzvu na peniaze z plánu obnovy. Je určená na rekonštrukcie existujúcich zariadení aj na výstavbu nových priestorov. Rezortu spolu pôjde viac ako jedna miliarda eur.

Rozdelenie peňazí však súvisí s nedávno zverejneným zoznamom kategorizácie nemocníc. Odborníčka tvrdí, že pre jeho neskoré zverejnenie niektoré nemocnice nedostanú toľko peňazí, koľko by mohli.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová.

Prvá výzva podporí výstavbu dvoch veľkých nemocníc, druhá rekonštrukcie menších. Rezort zdravotníctva napokon pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti vyhlásil aj tretiu výzvu.

Zapojiť sa môžu všetky zariadenia a peniaze smerovať tam, kde potrebujú – na budovanie nových priestorov aj obnovu starších. Hovorkyňa rezortu Petra Lániková vysvetlila, prečo peniaze rozdelili do viacerých výziev:

„Dôvodom je ambícia ministerstva zachovať spravodlivosť pri distribúcii zdrojov z plánu obnovy a odolnosti, ako regionálne, tak aj medzi veľkými a malými nemocnicami. Kým nebudú výzvy vyhodnotené, ministerstvo nevie odpovedať na otázku, koľko alebo ktoré nemocnice budú podporené,“ uviedla.

Posledná zverejnená výzva, dokopy 50 miliónov eur pre akékoľvek zariadenie, je pritom doposiaľ najskromnejšia. Nemocnica dostane najviac päť miliónov eur. Z predošlých výziev mohla dostať minimálne toľko.

Neskoro hotový zoznam?

Bývalá štátna tajomníčka rezortu Jana Ježíková výzvy dáva do súvislosti so zverejneným zoznamom kategorizovaných nemocníc. Bol podľa nej hotový neskoro, až 30. decembra. Nemocnice tak nevedeli, do ktorej výzvy sa môžu zapojiť.

„V nevedomosti, že nevedeli, v ktorej kategórii sú zaradené sa neprihlásili do veľkej výzvy, na základe ktorej sa mohli uchádzať o dotáciu na úrovni minimálne piatich miliónov eur,“ ozrejmila.

Šéf Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko oceňuje, že štát do zdravotníctva smeruje zdroje. Dodáva však, že na pomery susedných krajín je to aj tak málo:

„Peňazí nie je dosť, pretože deficit finančných prostriedkov na infraštruktúru v zdravotníctve je minimálne štyri miliardy eur len oproti Českej republike. Potom sa nemôžeme čudovať, že naše nemocnice vyzerajú a sú v takom stave, v akom sú. A České nemocnice sú v oveľa lepšom stave,“ dodal.

Plán obnovy by mal byť vyčerpaný do roku 2026. Do zdravotníctva pôjde 1,3 miliardy eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál