Na hlavný obsah

Ministri EÚ schválili predĺženie sankcií proti Iránu

Dôvodom je jeho brutálne potláčanie protivládnych protestov.

Ministri EÚ schválili predĺženie sankcií proti Iránu
Ilustračná snímka vlajok Európskej únie. Foto: Unsplash

Ministri zahraničných vecí EÚ sa v pondelok (23. 1.) dohodli na predĺžení sankcií proti iránskemu režimu za jeho brutálne potláčanie protivládnych protestov.

Podľa diplomatických zdrojov by sa na zoznam sankcií za porušovanie ľudských práv v krajine mali dostať približne tri desiatky osôb, ako aj niektoré právnické osoby.

Európsky blok schválil nové protiiránske sankcie v reakcii na pokračujúce potláčanie protestov, ktoré si v posledných mesiacoch vyžiadalo viac ako 500 mŕtvych a 19 000 zatknutých.

Nepokoje od minuloročnej jesene

Od jesene je táto blízkovýchodná krajina dejiskom jednej z najväčších vĺn nepokojov od islamskej revolúcie v roku 1979. Podnetom bola smrť mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorú zadržala mravnostná polícia, pretože si údajne nezakrývala vlasy.

„Ministri schválili nový balík sankcií zameraných na tých, ktorí stoja za represiami. EÚ dôrazne odsudzuje brutálne a neprimerané použitie sily zo strany iránskych orgánov proti pokojným protestom,“ uviedlo švédske predsedníctvo na twitteri. Bližšie neuviedlo mená, ktoré sa na zoznam dostali.

EÚ od zavedenia sankcií na jeseň už trikrát rozšírila ich rozsah, pričom na zoznam, ktorý teraz zahŕňa približne 100 osôb alebo subjektov, pridala desiatky mien. V októbri zaviedla sankcie aj v súvislosti s dodávkami iránskych dronov do Ruska. Ich sa však pondelkové rozšírenie netýka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet