Na hlavný obsah

Mnohé samosprávy siahajú do rezerv alebo si peniaze musia požičať

Služby pre občanov či rozpracované projekty by inak nedokázali zabezpečiť.

Mnohé samosprávy siahajú do rezerv alebo si peniaze musia požičať
Na ilustračnej snímke rozbitá cesta. Foto: RTVS

Výpadky príjmov pre opatrenia štátu, vysoké ceny energií a celkové zdražovanie. Samosprávy už naplno cítia finančné dopady. Mnohé siahajú do rezerv alebo si peniaze musia požičať. Inak by služby pre občanov či rozpracované projekty nedokázali zabezpečiť.

„Rátame s výpadkom na strane príjmov vo výške zhruba milión eur. Tak sme sa rozhodli, že tento výpadok nateraz pokryjeme úverom vo výške 1,3 milióna eur vzhľadom na to, že nechceme, aby tieto rozbehnuté projekty boli ohrozené,“ uviedla Erika Kollerová, hovorkyňa Šale.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Výpadky pociťujú samosprávy naprieč celým Slovenskom. Napríklad v Nitre sa ho pokúšajú riešiť aj zvýšením daní a poplatkov, avšak ani to nestačí. Mesto preto ráta s tým, že tento rok siahne aj asi na pol milióna eur z rezervného fondu.

Aj napriek tomu sú v rozpočte diery. Na opravy a havarijné stavy v školách je v rozpočte suma o vyše polovicu nižšia ako po iné roky, a napríklad peniaze na prevádzku kúpaliska sa vyčerpajú len na jeho prípravu, teda skôr, ako ho vôbec stihnú otvoriť.

„Nebytové priestory, polikliniky, domy opatrovateľskej služby a športové objekty, to sú všetko objekty, ktoré sú v správe mesta a deficit pociťujeme v podstate na všetkých položkách. Suma je menej než tretinová. Z týchto prostriedkov to, jednoducho, nemožno utiahnuť,“ povedal Miloš Dovičovič, poslanec  Mestského zastupiteľstva v Nitre.

Štát deklaruje, že riešenie príde, podľa samospráv je však teraz pomalé. Viaceré už za riešenie situácie v mestách a obciach aj protestovali, a ďalšie protestné akcie nevylučujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny