Na hlavný obsah

Moskva priznala 63 zabitých Rusov v Makijivke, podľa Kyjeva sú mŕtvych stovky

Ukrajinská armáda zasiahla školu, kde umiestnili zmobilizovaných ruských vojakov.

Moskva priznala 63 zabitých Rusov v Makijivke, podľa Kyjeva sú mŕtvych stovky
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/AP/Renata Brito

V Makijivke pri Donecku na východe Ukrajiny po novoročnom útoku ukrajinských síl, ktorý podnikli za pomoci raketometov HIMARS prišlo o život 63 ruských vojakov. V pondelok (2. 1.) to uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Zareagovalo na tvrdenia ukrajinskej armády aj neoficiálne správy zo sociálnych sietí, že nedeľňajší (1. 1.) zásah školy, kde umiestnili zmobilizovaných ruských vojakov, si vyžiadal stovky mŕtvych a ranených.

Ruské velenie čelí kritike z vlastných radov za to, že vojakov sústredilo do nechráneného objektu. Ten sa nachádzal v dosahu ukrajinských zbraní. „Kyjevský režim zaútočil šiestimi raketami vypálenými z raketometu HIMARS americkej výroby na miesto dočasného rozmiestnenia jednej z jednotiek ruských ozbrojených síl v obci Makijivka. V dôsledku zásahu štyrmi raketami s vysoko výbušnými hlavicami zahynulo 63 ruských vojakov,“ uviedlo ministerstvo.

Podľa agentúry TASS zdôraznilo, že ruská protivzdušná obrana dve rakety zostrelila. Prisľúbilo tiež pomoc pozostalým.

Ešte predtým ukrajinská armáda uviedla, že na Nový rok jej útok raketometmi HIMARS zabil v meste Makijivka v Doneckej oblasti viac ako 400 ruských vojakov a ďalších 300 zranil. TASS v nedeľu (1. 1.) s odvolaním sa na miestne úrady písala o „viac ako 15 zranených“. To podľa agentúry DPA v Rusku široko kritizovali ako „príklad klamstva a vojnovej propagandy“.

Informačné kanály blízke Kremľu písali na sociálnych sieťach o až 70 mŕtvych a stovke ranených.

Moskva zvyčajne o stratách neinformuje

Niekdajší minister obrany doneckých separatistov Ivan Girkin, ktorý v Rusku teraz patrí k najhlasnejším kritikom vedenia vojny proti Ukrajine, na sociálnych sieťach písal o „stovkách mŕtvych a ranených“ v dôsledku výbuchu skladu munície po zásahu školy. Zničili podľa neho aj vojenskú techniku, zaparkovaná pri škole bez akéhokoľvek maskovania.

„Naši generáli sú v zásade nepoučiteľní. Hoci po letných pogromoch štábov sa radšej držia ďalej od vojsk a mimo doletu nepriateľských rakiet,“ uviedol Girkin. Podľa agentúry Unian narážal na vlaňajší útok ukrajinského delostrelectva na ruský štáb v Izjume v čase návštevy náčelníka ruského generálneho štábu Valerija Gerasimova.

O stovkách obetí v škole v Makijivke podľa bieloruského portálu Naša Niva informujú miestni obyvatelia a ruskí blogeri.

O „masívnom útoku“ raketometmi HIMARS na školu, v ktorej boli ruskí vojaci, informoval na telegrame podľa agentúry Reuters tiež predstaviteľ proruských separatistov v Doneckej oblasti Daniil Bezsonov, ktorý však bližšie údaje o počte obetí nezverejnil.

„Dúfam, že vinníkov, ktorí rozhodli o použití tohto objektu, potrestajú,“ uviedol Bezsonov. Podľa neho si ruské velenie pravdepodobne stále neuvedomuje, aké sú možnosti moderných zbraní v ukrajinských rukách.

Varoval tiež ruských vojakov pred používaním mobilných telefónov, pretože podľa neho osem z desiatich zásahov raketami vypustenými z raketometov HIMARS možno pripísať práve neopatrnému používaniu mobilných telefónov, ktoré môžu Ukrajincom prezradiť, kde sa vojaci nachádzajú.

Ukrajinský generálny štáb v denne aktualizovanom výpočte ruských strát v pondelok (2. 1.) uviedol, že ruská armáda v prvý deň nového roka prišla o ďalších 720 vojakov. Celkové ruské straty od začiatku útoku na Ukrajinu vlani na konci februára dosiahli 107 440 vojakov. Toto tvrdenie nie je možné overiť z nezávislých zdrojov. Moskva zvyčajne o stratách ruských síl na Ukrajine neinformuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet