Na hlavný obsah

Moskva tvrdí, že zasiahla 35 systémov HIMARS. Ukrajina ich dostala len 20, píše BBC

Podľa USA sa Rusku nepodarilo zničiť ani jeden.

Moskva tvrdí, že zasiahla 35 systémov HIMARS. Ukrajina ich dostala len 20, píše BBC
Raketomet HIMARS počas streľby. Foto: Wikimedia Commons

Rusko doteraz oznámilo zničenie alebo poškodenie 35 amerických raketometov HIMARS využívaných Ukrajinou, informoval v stredu (4. 1.) ruskojazyčný server BBC. Upozornil zároveň, že Kyjev týchto zbraňových systémov do začiatku tohto roka dostal len dvadsať.

Moskva o zničení týchto systémov hovorí pravidelne od vlaňajšieho leta, keď Ukrajina dostala prvú dodávku od západných spojencov. Naposledy v utorok (3. 1.) ruské ministerstvo obrany uviedlo, že neďaleko Kramatorsku vo východoukrajinskej Doneckej oblasti zničilo niekoľko raketometov HIMARS, spolu s ďalším ukrajinským vybavením.

Ruskojazyčný server BBC spočítal, koľkokrát sa ruské ministerstvo obrany vo svojich oficiálnych hláseniach zverejnených na telegrame zmienilo o zásahu raketových systémov HIMARS. Na tejto sociálnej sieti ohlásilo zničenie 24 raketometov, ďalších 11 ich ruské sily „zasiahli“ alebo „zdolali“.

Ukrajinci používajú drevené makety

Ukrajina ale doteraz od Spojených štátov dostala len 20 raketometov HIMARS. Ďalšie majú prísť v tomto roku. Podľa amerických predstaviteľov sa Rusku nepodarilo zničiť ani jeden z raketových systémov. Za rovnakým tvrdením stoja aj ukrajinskí činitelia.

Denník The Washington Post v auguste uviedol, že ukrajinská armáda používa drevené makety raketometov HIMARS, aby na ich zničenie donútila Moskvu plytvať drahými strelami s plochou dráhou letu.

Vďaka raketometom HIMARS, ktoré dokážu zasiahnuť ruské vojenské ciele na veľkú vzdialenosť, sa Ukrajine podľa BBC podarilo zbrzdiť ruský postup na východnej a južnej Ukrajine vrátane oslobodenia juhoukrajinského mesta Cherson alebo Charkovskej oblasti.

Podľa ruského ministerstva obrany s pomocou HIMARS-u zasiahli Ukrajinci na prelome roka aj Makijivku. Pri útoku podľa ruských úradov zahynulo 89 vojakov, podľa ukrajinskej bilancie bolo obetí niekoľko stoviek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet