Na hlavný obsah

Muža podozrivého zo streľby v Kalifornii našli mŕtveho

Motív jeho útoku nie je známy.

Muža podozrivého zo streľby v Kalifornii našli mŕtveho
Na snímke policajné auto na mieste streľby v kalifornskom meste Monterey Park. Foto: TASR/AP

Muža podozrivého zo streľby pri oslavách čínskeho Nového roka v kalifornskom meste Monterey Park, ktorá si vyžiadala 11 obetí a deväť zranených, našli mŕtveho. Sedemdesiatdvaročný muž ázijského pôvodu spáchal samovraždu. Motív jeho útoku nie je známy. Podľa agentúry Reuters o tom v pondelok (23. 1.) na tlačovej konferencii informovala kalifornská polícia.

Útočník, identifikovaný ako Huu Can Tran, začal paľbu v sobotu (21. 1.) večer miestneho času (v nedeľu (22. 1.) ráno SEČ) v tanečnom štúdiu v meste Monterey Park, ktoré sa nachádza východne od Los Angeles a kde žije početná ázijská komunita.

Obkľúčili ho v dodávke

Bezpečnostné zložky neskôr v kalifornskom meste Torrance obkľúčili muža v bielej dodávke, ktorého zo streľby v tanečnom klube podozrievali. Následne zásahové komando počulo výstrel. Keď jeho členovia vnikli do vozidla, našli v ňom dotyčného mŕtveho.

„Podozrivý bol zasiahnutý guľkou a bol na mieste vyhlásený za mŕtveho,“ vyhlásil šerif okresu Los Angeles Robert Luna. V aute sa našla tiež poloautomatická pištoľ a ďalšia strelná zbraň. Držanie jednej zo zbraní možno nie je v Kalifornii legálne, uviedla polícia.

Obeťami strelca boli prevažne ľudia starší ako 50 rokov, napísal server BBC News. Z desiatich zranených zostáva sedem stále v nemocnici. Polícia sa domnieva, že muž chcel zabiť ľudí ešte viac. Po svojom čine v Monterey Parku sa totiž vydal do tanečnej sály v neďalekom meste Alhambra. Tam sa ale návštevníkom podarilo dotyčného odzbrojiť a on ušiel.

Jedna zo svedkýň streľby v tanečnom štúdiu televízii CBS povedala, že muž na miesto prišiel, pretože hľadal svoju manželku. „Našiel ju. Potom začal na všetkých, čo tancovali, strieľať,“ vypovedala svedkyňa.

Úrady nepredpokladajú, že by v prípade boli ešte ďalší podozriví.

Vyšetrovatelia motív podozrivého stále nepoznajú. Šerif Luna v pondelok oznámil, že polícia získala povolenie na prehľadanie Tranovho domu v Hemet West, vo štvrti zvanej The Lakes, kde bývajú prevažne seniori.

Výpovede známych podozrivého

Stanica CNN hovorila s Tranovou exmanželkou aj ďalšími ľuďmi, ktorí ho v posledných rokoch poznali. Žena, ktorá si neželala byť menovaná, vypovedala, že sa s Tranom spoznali pred zhruba 20 rokmi v inkriminovanom tanečnom štúdiu, kde poskytoval neformálne tanečné kurzy.

Tran si ju v sále všimol, predstavil sa a ponúkol hodiny zadarmo. Pár sa vzal nakrátko potom. Tran voči žene nebol nikdy násilnícky, bol ale prchký, napríklad keď urobil chybný tanečný krok, mal dojem, že pred ostatnými vyzerá zle a rozrušil sa, vypovedala žena CNN. Pár sa rozviedol v roku 2006.

Iná Tranova priateľka uviedla, že podozrivý koncom prvého desaťročia tanečné štúdio navštevoval „takmer denne“, keďže odtiaľ býval asi päť minút cesty autom. V tančiarni mal podľa nej „sklony neveriť ľuďom“, k mnohým bol nepriateľský a tvrdil, že „o ňom hovoria zlé veci“. Ako často Tran miesto navštevoval v posledných rokoch nie je jasné.

Tento rok bolo v Spojených štátoch podľa neziskovej organizácie Gun Violence Archive (GVA) „viac hromadných striel ako dní“, konkrétne 36 hromadných striel v 23 dňoch. Ako hromadnú streľbu definuje GVA streľbu, ktorá zraní alebo zabije štyroch a viac ľudí okrem strelca.

Počet strelných zbraní medzi civilistami v USA prevyšuje ich počet, na 100 Američanov pripadne 120 zbraní. USA majú tiež najväčší podiel zabitia strelnou zbraňou, zhruba štyri zo 100 000 úmrtí má túto príčinu, čo je 18-násobok priemeru iných vyspelých krajín, píše CNN.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet