Na hlavný obsah

Na energiách šetria aj zamestnávatelia. Kúria menej a odporúčajú prácu z domu

Radiátory však nesmú vypínať úplne.

Na energiách šetria aj zamestnávatelia. Kúria menej a odporúčajú prácu z domu
Vyššie ceny energií pociťujú aj zamestnávatelia. Snažia sa šetriť, ako sa len dá. Foto: RTVS

Vyššie ceny energií pociťujú aj zamestnávatelia. Snažia sa šetriť, ako sa len dá. Môže sa stať, že v niektorých kanceláriách, bude túto zimu chladnejšie ako pred rokmi. Niektorí už vymenili žiarovky za úspornejšie, iní zasa posielajú zamestnancov na home office.

Vonku sa ochladilo a tma je už o 16.00 h večer. V kanceláriách sa preto svieti dlhšie ako v letnom období. Aj radiátory niekde hrejú na maximum, inde na polovicu.

„Niektorí zamestnávatelia sa rozhodli regulovať teplotu v kanceláriách a určili teplotu na zákonné minimum,“ hovorí Nikola Richterová, hovorkyňa portálu Profesia.sk.

Radiátory však nesmú vypínať úplne. Minimálne teploty, ktoré zamestnávatelia musia dodržiavať totiž stanovuje vyhláška Ministerstva zdravotníctva.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Pri činnostiach posediačky napríklad pri administratíve alebo prácach za počítačom ako je účtovníctvo, je štandardne minimálna prípustná teplota 20 °C. Od 1. decembra 2022 je však dočasne, v súvislosti s energetickou krízou, pri týchto činnostiach minimálna prípustná teplota 19 °C,“ vysvetľuje Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR.

Pri ľahšej manuálnej sedavej práci, ako je napr. šitie, alebo práca v laboratóriu, musí teplota dosahovať minimálne 18 °C. No vo firmách, kde zamestnanci väčšinou stoja a napríklad vŕtajú, teplota nemôže klesnúť pod 15 °C. Aby firmy nemuseli toľko vykurovať a svietiť, zamestnancom ponúkli aj prácu z domu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko