Na hlavný obsah

Vypínajú verejné osvetlenie, znižujú teplotu. Samosprávy bojujú s vysokými cenami

Majú problém zostaviť rozpočet.

Vypínajú verejné osvetlenie, znižujú teplotu. Samosprávy bojujú s vysokými cenami
Na ilustračnej snímke pohľad na obec, Foto: RTVS

Vypínajú verejné osvetlenie, znižujú teplotu v budovách alebo hľadajú alternatívnu energiu. To sú iba niektoré spôsoby, ako bojujú samosprávy s vysokými cenami.

Starostom komplikujú situáciu nielen neustále sa meniace ceny energií, ale napríklad aj nové povinnosti v nakladaní s odpadmi, ktoré začnú platiť od januára. „Ten by sa mal mlieť, triediť na biologickú zložku a na ostatnú zložku a tá biologická zložka by sa mala ešte neutralizovať,“ hovorí Pavel Kravec, starosta obce Trnavá Hora.

Mnohé samosprávy avizujú problémy so zostavením budúcoročného rozpočtu. „Ak bude štátny rozpočet schválený, skutočný podiel z výnosu dane fyzických osôb budeme vedieť najskôr 15. decembra, čo je pre nás už príliš neskoro,“ uviedla Martina Kubišová, podpredsedníčka Banskobystrického regionálneho združenia obcí.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Starostka Povrazníka chce ušetriť za energie napríklad, presťahovaním úradu. “ Úradujem na svoje náklady doma, auto využívam svoje vlastné, náklady si nepreplácam, stravné si nedávam, pretože na to nemáme. To nie je riešenie, že my budeme uťahovať. Už nemáme z čoho uťahovať,“ skonštatovala.

Ak sa starostom nepodarí zostaviť rozpočet, môžu využiť takzvané provizórium.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko