Na hlavný obsah

Na Ukrajine klesá teplota. Hrozia výpadky či odstávky energií

V celej krajine zavádzajú spotrebné limity.

Na Ukrajine klesá teplota. Hrozia výpadky či odstávky energií
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinská spoločnosť Ukrenerho varovala pred možnými výpadkami prúdu v súvislosti s klesajúcimi teplotami, ktoré vedú k väčšiemu zaťaženiu energetickej siete.

Pred potenciálnymi výpadkami varovali aj úrady v Kyjeve, kde teploty v noci dosiahnu mínus 11 stupňov Celzia. Ukrajinský energetický sektor čelí problémom pre ruské útoky na kritickú infraštruktúru.

V piatok (6. 1.) dopoludnia „začala spotreba na Ukrajine stúpať pre postupné klesanie teplôt. Aby sme zabezpečili rovnováhu v energetickom systéme, zaviedli sa spotrebné limity vo všetkých oblastiach Ukrajiny,“ citovala agentúra Unian Ukrenerho.

Správa ukrajinskej metropoly v očakávaní mrazivých teplôt pripravila pre tamojších obyvateľov 530 miest, kde si ľudia môžu dať horúci čaj a nabiť si napríklad mobilné zariadenia či powerbanky, uviedol na telegrame starosta Kyjeva Vitalij Kličko.

Ďalšiu stovku rovnakých miest otvárajú nezávisle od úradov metropoly súkromní prevádzkovatelia, napísal ruskojazyčný server BBC.

Rusko na Ukrajine vlani 24. februára začalo inváziu. Od vlaňajšieho októbra začalo pravidelne pomocou striel, rakiet aj dronov útočiť na energetickú infraštruktúru a ukrajinské mestá. Pre vzdušné útoky sa Ukrajinci stretávajú s výpadkami a odstávkami tepla, elektriny či vody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet