Na hlavný obsah

Na začiatku nového roka si prácu hľadal rekordný počet ľudí

Životopis poslalo prvého januára takmer 5 000 záujemcov.

Na začiatku nového roka si prácu hľadal rekordný počet ľudí
(Ilustračná fotografia) Foto: Unsplash

Zvýšený záujem o pracovné ponuky je začiatkom roka tradíciou. Tentoraz však pracovný portál eviduje rekordné čísla. Životopis poslalo prvého januára takmer 5 000 ľudí.

Analytik vidí za prudkým nárastom viacero dôvodov – koniec pandémie, pribúdajúce pracovné ponuky aj narastajúcu infláciu. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Miková.

Dvanásť minút po polnoci. V tom čase prišla podľa portálu profesia.sk vôbec prvá tohtoročná reakcia na pracovný inzerát. Uchádzača zaujala pozícia automechanika vo Švédsku. Zvýšený dopyt po novej práci ale nie je na začiatku roka ničím výnimočným.

Psychológ Robert Krause vysvetľuje, že za všetkým sa skrýva túžba po zmene. „S novým rokom prichádza potenciálna zmena myslenia, ľudia si dávajú novoročné predsavzatia. Tým, že túžia urobiť určitý vnímateľný rozdiel vo svojom živote, tak často uvažujú aj nad zmenou svojej kariéry, prípadne svojho pracovného zamerania,“ vysvetľuje.

Nikola Richterová zo spoločnosti Profesia podotýka, že rok 2023 priniesol v tomto smere rekordné číslo. Na pracovné inzeráty reagovalo takmer 5 000 ľudí. „Najviac reakcií prišlo na administratívnych pracovníkov a pracovníčky, predavačov a predavačky, skladníkov alebo skladníčky a pracovníkov do výroby,“ vymenúva.

Predošlé roky záujem znižovala pandémia

Predošlé dva roky bol záujem o prácu 1. januára výrazne nižší. Napríklad v roku 2022 prišlo o 1 600 životopisov menej. Podľa Viliama Páleníka zo Slovenskej akadémie vied (SAV) za to mohla predovšetkým pandémia, keďže pred ňou boli čísla podobné.

„Trauma z covidu skončila, trauma z agresívnej vojny Ruska na Ukrajine síce existuje, ale už je z pohľadu našich občanov stabilizovaná a nenarastá A preto sa snažia a veria, že si nájdu prácu,“ hovorí Páleník.

Aktuálne navyše pracovných ponúk výrazne pribudlo a strašia narastajúce náklady na život. Páleník dodáva, že mnohí ľudia sú zamestnaní na dobu určitú a zmluvy neraz končia 31. decembra. Aj to môže byť podľa neho dôvodom, prečo začínajú prácu hľadať v tomto čase.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál