Na hlavný obsah

Nadúmrtnosť bola v decembri druhá najvyššia za rok 2022

Priblížila sa k hranici 20 percent.

Nadúmrtnosť bola v decembri druhá najvyššia za rok 2022
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V poslednom mesiaci roka 2022 štatistický úrad zaznamenal 5,5 tisíca úmrtí. Toto číslo predstavuje po marci a januári tretí najvyšší počet zomretých za posledných 12 mesiacov. Počet zosnulých je tiež o 17,8 percenta vyšší než priemerná hodnota rovnakého mesiaca z rokov 2015 – 2019. Informoval o tom vo štvrtok (26. 1.) štatistický úrad.

Počas decembra, podobne ako počas celého minulého roka, zomieralo menej osôb v skupine ľudí v produktívnom veku (15 až 64 rokov) v porovnaní s päťročným obdobím spred pandémie koronavírusu.

Graf zomretých v SR za 12 mesiacov.
Graf zomretých v SR za 12 mesiacov.Foto: Štatistický úrad SR

Zomieralo však výrazne viacej seniorov. V decembri 2022 ich nadúmrtnosť dosiahla 24 percent. Celkovo zomrelo 4,3 tisíca osôb nad 65 rokov, čo predstavuje takmer 79 percent všetkých úmrtí.

Najvýraznejší nárast úmrtí v porovnaní s päťročným priemerom spred pandémie štatisti zaznamenali v Trenčianskom (o 33 percent) a Trnavskom kraji (o 21 percent). Najmiernejší nárast zomretých bol v Banskobystrickom (o 11 percent ) a Košickom kraji (o 12 percent).

Choroby obehovej sústavy

Najčastejšou príčinou úmrtí boli aj v poslednom mesiaci minulého roka choroby obehového systému. Tie tvorili takmer polovicu (47 percent) úmrtí, teda bezmála takmer 2,6 tisíca osôb. Nádory sa podpísali pod 22 percent (takmer 1,2 tisíca osôb) smrtí.

Tieto dve skupiny úmrtí patria dlhodobo medzi najčastejšie príčiny úmrtí na Slovensku. Na choroby obehového systému zomrelo v decembri 2022 o vyše 13 percent osôb viac než v priemere rokov 2015 – 2019. To sa odrazilo aj na vyššej celkovej nadúmrtnosti na sklonku minulého roka.

Po piatich mesiacoch nastal mierny rast aj v prípade nádorov. V decembri 2022 zomrelo o takmer dve percentá viac ľudí ako predstavuje päťročný priemer.

Na následky infekcie COVID-19 zomrelo v decembri 93 osôb. Koronavírus sa s takmer dvojpercentným podielom na všetkých úmrtiach drží od mája 2022 medzi príčinami úmrtí, ktoré len nepatrne ovplyvňujú úmrtnosť.

COVID-19 bol na ôsmej priečke spomedzi 22 skupín ochorení. Ešte počas prvých štyroch mesiacov minulého roka bol koronavírus treťou alebo štvrtou najčastejšou príčinou úmrtí.

„Dáta o počtoch zomretých na Slovenku a príčinách úmrtí v roku 2022 sa momentálne dôsledne preverujú a spresňujú a ako po iné roky definitívne údaje budú zverejnené na konci marca 2023,“ uviedla Zuzana Podmanická, riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko