Na hlavný obsah

Najvyšší správny súd vyhlásil voľby v obci Haluzice za neplatné

OKS tak uspela s volebnou žalobou proti Smeru-SD a Hlasu-SD.

Na snímke druhý zľava predseda OKS Ondrej Dostál.
Na snímke druhý zľava predseda OKS Ondrej Dostál. Foto: Facebook/Ondrej Dostál

Voľby starostu aj poslancov obecného zastupiteľstve v obci Haluzice (okres Nové Mesto nad Váhom) Najvyšší správny súd (NSS) vyhlásil v pondelok (30. 1.) za neplatné. Informoval o tom predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) Ondrej Dostál na sociálnej sieti.

Podozrivé prihlásenia na trvalý pobyt

„Hlavným argumentom žaloby bolo, že v období tesne pred voľbami sa do Haluzíc účelovo prihlásilo na trvalý pobyt viacero osôb, ktorých účasť vo voľbách de facto rozhodla o výsledku volieb a volebnom úspechu kandidátov Smeru a Hlasu,“ informoval Dostál.

Upozornil na to, že v zozname voličov ku dňu volieb zapísali 83 voličov. Z nich sa 23 prihlásilo na trvalý pobyt v obci od apríla 2022. Dvadsaťdva voličov sa na trvalý pobyt prihlásilo 10 a menej dní pred voľbami. Sedemnásť z nich sa krátko po voľbách odhlásilo z trvalého pobytu v obci. Následne sa prihlásili na trvalý pobyt na pôvodné adresy.

„Viacerí z takto účelovo prihlásených novovoličov získali trvalý pobyt v nehnuteľnostiach vlastnených znovuzvoleným starostom či zvolenými kandidátmi na poslancov zastupiteľstva, pričom dvaja z nich získali trvalý pobyt v obecnej požiarnej zbrojnici,“ pokračoval Dostál.

Dostál informoval, že za poslancov zastupiteľstva zvolili štyroch poslancov za Smer-SD a jedného kandidáta za Hlas-SD. Podotkol, že do zastupiteľstva nezvolili žiadneho zo štyroch kandidátov navrhnutých OKS. „Účelové prihlásenia na trvalý pobyt teda evidentne rozhodli o výsledku volieb,“ zhodnotil.

NSS podľa jeho slov vyhodnotil toto konanie ako protizákonné a dosahujúce takú intenzitu, že malo vplyv na výsledok volieb. Upozornil na to, že voľby starostu aj zastupiteľstva sa tak budú musieť opakovať. „Opravný prostriedok proti rozhodnutiu súdu nie je prípustný,“ doplnil predseda OKS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny