Na hlavný obsah

NASA otestuje jadrový raketový motor, ktorý by ľudstvo mohol dopraviť na Mars

Ten umožňuje skrátiť čas cesty a znížiť riziko pre astronautov.

NASA otestuje jadrový raketový motor, ktorý by ľudstvo mohol dopraviť na Mars
Na ilustračnej snímke logo NASA. Foto: Unsplash

Americký Úrad pre letectvo a vesmír (NASA) predstavil plán pre testovanie raketového motora na jadrový pohon. Ten by do budúcnosti mohol dopraviť astronautov na Mars za kratší čas, ako je to pri doterajších systémoch.

Na projekte NASA spolupracuje s výskumnou agentúrou amerického ministerstva obrany DARPA, prvé testy plánujú na rok 2027.

Cieľom projektu je vyvinúť pohonný systém pre cesty do vesmíru, ktorý sa bude výrazne líšiť od v súčasnosti najpoužívanejších chemických rakiet. Americká armáda a NASA sa o podobnú technológiu pokúšali už v 50. a 60. rokoch minulého storočia. Program ale skončil skôr, ako sa motor podarilo otestovať, píše CNN.

„Použitie jadrovej tepelnej rakety umožňuje skrátiť čas cesty a znížiť riziko pre astronautov. Skrátenie cestovného času je kľúčovým aspektom ľudských misií na Mars. Dlhšie cesty vyžadujú viac zásob a odolnejšie systémy, „uvádza NASA.

Ďalšou výhodou je podľa úradu možné zvýšenie kapacity pre výskumný náklad a vyšší výkon pre prístroje či komunikačné kanály.

Posledná cesta na Mars

Posledná cesta na Mars, ktorú vykonal rover Perseverance, trvala zhruba sedem mesiacov. O koľko by cesta bola kratšia za použitia jadrového raketového motora, nie je zatiaľ jasné. Podľa riaditeľa NASA Billa Nelsona by ale tako poháňané kozmické plavidlo vzdialenosť medzi oboma planétami urazilo rekordnou rýchlosťou.

„S pomocou tejto novej technológie by mohli astronauti cestovať vesmírom rýchlejšie, ako kedykoľvek predtým,“ uviedol Nelson.

NASA vlani podnikla prvý krok k návratu človeka na Mesiac v rámci programu Artemis. Jeho cieľom je na prirodzenej družici Zeme založiť dlhodobú kolóniu. Tá by potom predstavovala odrazový mostíko práve pre lety na Mars.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet