Na hlavný obsah

NATO presunie lietadlá AWACS z Nemecka do Rumunska

Budú tak bližšie k Ukrajine.

NATO presunie lietadlá AWACS z Nemecka do Rumunska
Na archívnej snímke prieskumné lietadlo AWACS. Foto: TASR/DSA

Severoatlantická aliancia (NATO) presunie niekoľko svojich radarových lietadiel AWACS zo základne v Nemecku do Rumunska v súvislosti s pokračujúcou ruskou agresiou na Ukrajine.

Cieľom lietadiel je zvýšiť prítomnosť NATO na jeho juhovýchodnom krídle a tiež monitorovať ruské vojenské aktivity v regióne. Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie veliteľstva aliancie.

Prieskumné lietadlá AWACS (Airborne Warning and Control System) majú v utorok (17. 1.) priletieť na leteckú základňu Otopeni neďaleko rumunského hlavného mesta Bukurešť.

Očakáva sa, že v Rumunsku zostanú niekoľko týždňov. Letisko sa nachádza len približne 200 kilometrov od hranice EÚ a NATO s Ukrajinou.

„Keďže nezákonná vojna Ruska na Ukrajine naďalej ohrozuje mier a bezpečnosť v Európe, NATO má odhodlanie chrániť a brániť každý centimeter spojeneckého územia,“ uviedla hovorkyňa NATO Oana Lungescuová.

Poďakovala Rumunsku za prijatie lietadiel a významný príspevok k aliančnému systému včasného varovania.

Aliancia pošle aj vojakov

Na leteckú základňu Otopeni spolu s lietadlami zamieri približne 180 vojakov. NATO neuviedlo, koľko zo 14 lietadiel AWACS bude nasadených v Rumunsku. Podľa zdrojov agentúry DPA pôjde o tri lietadlá, ktorých domovská základňa sa nachádza v nemeckom Geilenkirchene neďaleko Aachenu.

Lietadlá AWACS sú upravené Boeingy 707. Vďaka výkonnému radaru dokážu odhaliť a lokalizovať vzdušné ciele na vzdialenosť viac ako 400 kilometrov.

Potom môže odovzdať informácie všetkým ostatným lietadlám vo vzdušnom priestore, ktoré sú na to technicky vybavené. AWACS sa môže používať aj ako lietajúce veliteľské stanovište.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet