Na hlavný obsah

Nemecká polícia pri proteste proti ťažbe uhlia zadržala Gretu Thunbergovú

Protest súvisí s vyprataním neďalekej obce Lützerath.

Nemecká polícia pri proteste proti ťažbe uhlia zadržala Gretu Thunbergovú
Policajti vynášajú švédsku klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z demolačnej zóny počas protestnej akcie klimatických aktivistov deň po ich vysťahovaní z tábora v dedine Lützerath pri nemeckom meste Erkelenz. Foto: TASR/AP

Nemecká polícia zasahujúca proti aktivistom protestujúcim proti ťažbe uhlia v Porýní v utorok (17. 1.) zadržala Gretu Thunbergovú, uviedla agentúra Reuters. Počas popoludnia sa táto Švédka so skupinou niekoľkých desiatok ďalších demonštrantov dostala k okraju povrchovej bane Garzweiler. Tam je z bezpečnostných dôvodov vstup zakázaný. Protest súvisí s vyprataním neďalekej obce Lützerath, ktorú čaká demolácia kvôli dobývaniu uhlia.

Polícia Thunbergovú zadržala asi deväť kilometrov od Lützerathu. Istý svedok podľa Reuters povedal, že aktivistka po zadržaní sedela sama vo veľkom policajnom autobuse.

Polícia už skôr počas dňa pri zásahu použila obušky a slzotvorný plyn po tom, čo sa časť demonštrantov oddelila od hlavnej skupiny a usadila sa pri strmom okraji bane Garzweiler. Policajti túto skupinu, v ktorej bola aj Thunbergová, obkľúčili. Švédka sa protestov proti ťažbe uhlia v tomto regióne na západe Nemecka zúčastnila tiež v uplynulých dňoch, podľa médií ju polícia zadržala aj v nedeľu (15. 1.).

Polícia a spoločnosť RWE, ktorej baňa Garzweiler patrí, s vyprataním Lützerathu aj napriek protestom začali minulý týždeň. Odstránili cestné zátarasy, pustili sa do výrubu stromov a búrania domov, z ktorých sa ich obyvatelia už skôr vysťahovali a ktoré neskôr obsadili aktivisti. V pondelok (16. 1.) dvaja poslední klimatickí aktivisti opustili tunel pod touto obcou.

Aktivisti sa snažia zabrániť, aby uhlie neskončilo v elektrárňach

V bani Inden, ktorá leží niekoľko desiatok kilometrov na juh od Garzweileru, v utorok obsadilo 20 až 30 aktivistov rýpadlo, ktoré muselo prerušiť prácu. Zo stroja neskôr ale dobrovoľne zliezli, povedal agentúre DPA hovorca polície. Neďaleko mestečka Rommerskirchen obsadila skupina asi 120 ľudí koľaje, po ktorých sa dováža uhlie do uhoľnej elektrárne Neurath patriacej koncernu RWE.

„Tade dnes žiadny vlak s uhlím nepôjde. Vlastnými telami bránime skaze,“ uviedli aktivisti zo skupiny Ende Gelände. Aktivistov, ktorí odmietali z koľají odísť, policajti odniesli.

Protestujúci sa snažia zabrániť tomu, aby uhlie skončilo v elektrárňach a tie do ovzdušia vypustili ďalšie tony oxidu uhličitého prispievajúceho k otepľovaniu klímy. Ale energetická skupina RWE trvá na tom, že uhlie z tejto oblasti je potrebné, aby v čase energetickej krízy zabezpečili zásobovanie elektrárňami.

Aktivisti zo skupiny Extinction Rebellion sa v utorok v Düsseldorfe prilepili k ministerstvu vnútra Severného Porýnia-Vestfálska. Časť z nich odišla sama, alebo ich odtiaľ vyviedla polícia. V Kolíne nad Rýnom sa protestujúci zase prilepili k ceste, a spôsobili tak komplikácie dopravy v čase dopravnej špičky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet